LANŠKROUN – Jak se žilo na přelomu 19. a 20. století, jak vypadal v tehdejší době štědrovečerní stůl a nebo vánoční dětský pokojíček, to ukazuje výstava v Lanškrounském muzeu, která se jmenuje “Šťastný život v secesi”. Zaplněnou vernisáž výstavy uvedl vánočně naladěnými písničkami Lanškrounský smíšený pěvecký sbor. Ten doplňoval úvodní slovo ředitelky muzea Marie Borkovcové, která přítomné výstavou provedla.

Zajímavostí výstavy je sádrový odlitek původního Betléma z obce Boharyně. Přestože secese je nám vzdálena přibližně sto let, některé vánoční tradice se nemění. Je to například společné trávení času při Štědrovečerní večeři. Ale tehdy bylo sevírování podle ředitelky muzea Marie Borkovcové velice dokonalé. Jedli zajímavou pochoutku, která je ve větším množství jedovatá. Bobule z keře Dřišťálu nahrazovaly citron a měly léčivé účinky.

Velkou výstavy zaplňují dobové pohlednice, na kterých jsou pro secesi typické vlnovky, motivy květin a žen, ale také geometrické dekory. Celkem 557 pohlednic zapůjčil Městskému muzeu v Lanškrouně místní sběratel. Mnohé z pohlednic malovali známí umělci jakými byl Alfons Mucha, Max Kircher a nebo Max Brunig.

Na své si přijdou také děti, pro které jsou v dětském koutku připraveny omalovánky nebo si mohou zahrát pexeso se secesními fotografiemi. První den výstavy přišla řada návštěvníků.