ČESKÁ TŘEBOVÁ – Víte, co je to herdule? Nebo k čemu se používá krepín? Obě dvě věci jsou spojeny s ručně vyráběnou, tedy paličkovanou, krajkou, které je věnována právě probíhající výstava v Městském muzeu Česká Třebová.

Výstava “Paličkovaná krajka v proměnách času” zavede návštěvníky do světa, které sice není typické pro Českotřebovsko, ale díky poloze má k nedalekému Vamberku, které je celosvětovým královstvím krajek blízko. “Ruční krajka se vytváří tak, že krajkářka má takzvanou herduli, to je poduška, na kterou si napne podvinek, což je nákres, a potom má paličky nitě a tímhle potom vzniká ta krása krajky,” řekla pro OIK TV kurátorka výstavy Hana Harapát.

Ze sbírek Muzea krajky Vamberk je tu například paličkovaná halenka ze stříbrné nitě od Evy Fialové nebo odrazové závěry, šperky nebo paličkovaný klobouk. A nebo jeden skvost ze sbírky místního muzea. “Máme tady vystavený z našeho muzea jeden z nejstarších textilních předmětů a jejím měšťanský čepec Krepín z počátku 19. století”, dodala Harapát.

Zapůjčené exponáty doplňují hlavní část výstavy. Těmi je šest desítek ručně vyráběných krajek Jaroslav Kejvalové, která žije od svého mládí ve Vamberku. “V devatenácti letech se přestěhovala do Vamberka a v tamní krajce pracovala až do odchodu do důchodu,” řekla pro OIK TV její dcera Miroslav Kejvalová. I když celý svůj život zasvětila práci na strojové krajce, tu ruční se začala učit až od odchodu do důchodu v roce 1994.

Na této výstavě si příjdou na své i děti, je tu pro ně připravena spousta doprovodných akcí. Mohou si vlastnoručně vyrobit zapichovátko do květináče, přáníčko s motivem krajky, ozdobný sáček a podobně. Myslelo se i na návštěvu školáků. “Ty se dozvědí něco o historii krajky, zejména o krajkářské tradici v Podhůří hor tedy s centrem ve Vamberku a k tomu si také něco malého vyrobí,” řekla pro OIK TV muzejní pedagožka Radka Urbánková.

Výstava věnovaná paličkované krajce je v Městském muzeu Česká Třebová otevřena do 10. dubna.