ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Na jeden den patřilo orlickoústecké Mírové náměstí historickým strojům. Pod taktovkou Městského muzea se totiž konal druhý ročník Strojní oustecké soboty. Tento festival historické techniky přilákal vystavovatele z celé republiky.

Expozice byla letos rozdělena na dvě části. Jedna se zabývala motory a druhá setkáním historických traktorů. Těch se na náměstí nacházelo čtrnáct, včetně jednoho malého. “Ten se jmenuje tzv. PF 62. Je to půdní fréza, ale označuje se i jako tzv. jednoosý traktor. Těch dalších historických čtyřkolových traktorů je zbývajících 13,” řekl nám ředitel Městského muzea v Ústí nad Orlicí Radim Urbánek. Národní zemědělské muzeum vyslalo do Ústí nad Orlicí své dva exempláře z roku 1929 a 1942. “Tyto traktory, když měly výhon na řemen, tak se používaly jako pohon přídavných zařízení, např. mlátičky a nebo k pracím na polích, kde se tahaly pluhy, brány a další věci,” prozradil nám Jaromír Böhm z Národního zemědělského muzea. I Svoboda traktor klub měl na náměstí své zastoupení. “Prezentujeme průřez výroby tohoto výrobce, pomocníků našeho prvorepublikového zemědělství pro hospodáře, samozřejmě pak i pro průmysl a zpočátku i pro domácnost,” doplnil předseda Svoboda traktor klubu Josef Petr.

Druhá část se věnovala motorům. “Spalovacích motorů je tu 9, elektrických motorů je 8. K tomu jsou poháněné stroje, těch je zhruba 11. No a dohromady z toho dokážeme vytvořit celou tuhletu část,” přiblížil Radim Urbánek. Dříve se využívaly k různým činnostem podle výkonu. “Pokud to byl nějakej slabší motor, tak se to používalo v malých hospodářství na řezání dřeva, šrotování, na řezání píce. No později se to využívalo i na výrobu elektřiny,” dodal vystavovatel Jaroslav Lhota, který se svou rodinou přivezl 3 exempláře. Jeden z nich, motor Fairbanks, byl vyroben v roce 1917 a stal se nejstarším kouskem nacházejícím se na náměstí.