ČESKÁ TŘEBOVÁ – Tzv. cestovní pasy hrají hlavní roli v soutěži českotřebovského muzea s podtitulem Do České Třebové vlakem, velorexem, letadlem i lodí. Za cíl si dala přitáhnout co nejvíce návštěvníků k prohlídce expozic muzea i jím spravovaných památek, a to systémem otázek a odpovědí, které vyžadují osobní návštěvu.

Co expozice, to série kvízových otázek nebo úkolů, jež se k danému místu váží. Správná odpověď je ukrytá v informacích na panelech nebo vyplyne z výkladu personálu. A ti, co ještě číst a psát neumí, mohou malovat. Například v Semanínském kostele, který byl také do hry zařazen, mohou děti vyobrazit ornamenty z vystavených expozic. Splnění úkolu pak správce památky stvrdí příslušným razítkem.

Celkem nechalo muzeum vystavit 2000 kusů těchto cestovních pasů. K vyzvednutí jsou na recepci muzea a dále na všech čtyřech památkách. Pas ale můžete získat, i když se do hry zapojit nehodláte, a to jako přehledný souhrn o českotřebovských památkách. S informacemi, které se k nim váží, mohou být ozdobou domácích knihovniček.