ČESKÁ TŘEBOVÁ – Důstojných prostor pro své sbírky se dočkalo muzeum v České Třebové. Správci muzejních sbírek na ně čekali přes 100 let. Vznikly opravou historické budovy č. 11 a dostavbou nové budovy v proluce Klácelovy ulice. Slavnostně do provozu byly uvedeny v sobotu 29. záři.

Celkové náklady přesáhly 40 milionů korun. Městské muzeum tak dostalo prostory, které byly využity pro celkem čtyři stálé expozice. Pod společným názvem Křižovatky cest jsou věnované železniční, silniční, letecké a lodní dopravě. Dále se podařilo do budovy umístit badatelnu v patře a vyčlenit místo pro krátkodobé výstavy v přízemí. Venkovní prostory pak umožnily zřídit mobilní expozici, věnovanou vozidlům rodáků z tohoto města, bratřím Stránským. Prostor dostal také další českotřebovský rodák, František Formánek. Ten je zde představován ve svých aviatických pokusech a s modely létacích strojů. Konečné uspořádání expozic i jejich náplň zůstala do poslední chvíle utajovaná, a tak návštěvníky do nového muzea vedla především zvědavost, jak se podařilo skloubit nové se starým a které exponáty se nakonec z početného českotřebovského depozitáře do muzea dostaly.

Nejdéle se dospělí a děti zdržovali v expozici železniční, dokladující historii města na rozvoji českotřebovského nádraží. Ten je postupně zachycen nejen na maketách, ale také nezbytnými rekvizitami, jako jsou železničářské uniformy, nejrůznější průkazky a doklady k cestování, včetně pokladny s prodejcem jízdenek v životní velikosti nebo replika železničního kupé a toalety z doby protektorátu, navozující iluzi jízdy parním vláčkem nedotčenou krajinou.

V první den otevření měli ještě zájemci možnost prohlédnout si prostory a expozice zdarma v rámci Dne otevřených dveří. Využilo toho okolo 300 návštěvníků. Od neděle 30. září zahájilo muzeum svůj pravidelný provoz. Otevřeno bude každý den kromě pondělí.

Fotografie nám zaslal Luboš Kozel.