ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Letos popáté hostilo Ústí nad Orlicí přehlídku neprofesionálních studentských divadelních souborů nazvanou „Mladá scéna“. Programově se akce netýkala pouze divadelních představení. Mladí umělci se činili i při seminářích. V rámci workshopu „Od nápadu ke scénáři“ se učili vystavět příběh.

Účastníci kurzu zaměřeného na tvůrčí psaní se během výuky seznamovali s různými přístupy ke kompozičním prvkům díla. Další z workshopů, zaměřený na výrobu masek a práci s ní jako výrazovým prostředkem hereckého projevu, byl nazván „Magie masky“. Jedenáctý ročník akce nabídl také celou řadu představení. Těmi se prezentovalo 15 souborů z celé republiky.

Jednotlivé inscenace přilákaly do hlediště veřejnost, herecké kolegy a také odborníky. Mezi představeními a po nich se o viděném diskutovalo. Hlavní slovo měla porota, která jako nejlepší vyhodnotila představení „Rozpal mě, sakra!“, „Barokní fuga“ a „Cink?“. Jejich aktéři je dostanou možnost prezentovat na mezinárodním festivalu neprofesionálního divadla „Jiráskův Hronov“.