ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Žáci speciálních škol z regionu se sešli v Kulturním domě v Ústí nad Orlicí na Akademii 2017, aby zde předvedli publiku svá taneční, hudební i dramatická představení, na která se připravovali i několik měsíců.

Na jevišti vystoupilo celkem osmdesát účinkujících v jedenácti představeních. Účastnilo se pět škol, dvě z Ústí nad Orlicí, a po jedné z České Třebové, z Vysokého Mýta a ze Žamberka.

Žačky z České Třebové předvedly vystoupení Fit Dance Life, které bylo zároveň jediným vystoupením této školy. “S výběrem si poradily děvčata úplně samy, Adélka Siváková přišla s tím, že si přeje nacvičovat na Akademii, takže vybraly si hudbu, postavily si tanec a nacvičovaly”, řekla OIK TV Eva Fikejzová, ředitelka ZŠ praktické.

Klienti Stacionáře v Ústí nad Orlicí upřednostnili pohybově dramatické vystoupení s názvem Pojďte chlapi, pojďte krást, které nacvičili v rámci hudebně pohybové výchovy.

Někteří žáci byly sice nervózní, přesto se na pódium postavili. Vždyť tato akce se nekoná proto, aby z ní vzešla superstar. Cílem je především, aby děti pobavily sebe i ostatní a aby mohly předvést před publikem vystoupení, která dlouho nacvičovaly.

Nedílnou součástí Akademie byla také výstava výtvarných prací některých vystupujících škol. Byly zde práce kreslené pastelkami či fixami, perokresby, koláže i keramické výrobky nejrůznějších témat.