ČESKÁ TŘEBOVÁ – Říjen je v České Třebové zasvěcen královskému nástroji – varhanám. Probíhá zde Mezinárodní varhanní festival Zdeňka Pololáníka. Letos se koná už poosmé a byl zahájen v pátek 5. října v kostele sv. Jakuba. Milovníky varhanní hudby přivítal ředitel festivalu František Preisler a představil jim interpreta, varhaníka Jaroslava Tůmu. Po něm se ujal slova místostarosta města Česká Třebová Dobromil Keprt, který festival oficiálně zahájil.

Jako v minulých letech se i letos v publiku objevil vzácný host – hudební skladatel Zdeněk Pololáník, velký příznivec České Třebové. Jaroslav Tůma patří k předním českým varhaníkům. Má za sebou celou řadu ocenění v domácích i mezinárodních soutěžích, koncertoval v mnoha zemích Evropy a také ve Spojených státech, Japonsku a Singapuru. Nahrává pro rozhlas, televizi a četná hudební nakladatelství. V kostele sv. Jakuba přednesl široký repertoár různých stylových období od baroka až po současnou tvorbu, včetně improvizací na témata Zdeňka Pololáníka. Před pěti lety hrál na barokní varhany v rotundě sv. Kateřiny, nyní předvedl bohatost tónů na rekonstruovaném nástroji v kostele sv. Jakuba. Jaroslav Tůma více jak dvacet let vyučuje varhanní hru na pražské Akademii muzických umění a vychovává další adepty hry na královský nástroj. Úroveň koncertu splnila očekávání.

Jaroslav Tůma předvedl skvělou stylovou interpretaci s využitím specifických zvukových předností českotřebovských varhan. Zážitek publika byl umocněn dlouhotrvajícím potleskem a Jaroslav Tůma musel přidávat. Varhanní hudba bude Českou Třebovou opět znít v pátek 12. října na stejném místě. Zájemci jsou srdečně zváni.