PŘÍVRAT – Dvanáct chutí guláše, 10 druhů moučníků a 10 značek piva. Takový ochutnávkový sortiment připravili organizátoři těm, kteří se vypravili na sobotní Guláš festival do obce Přívrat. Konal se podruhé s návštěvností jednou tak vyšší než loni.

Pod pořadatelstvím „Miroslavovy země“ pod kotli zatopilo 12 různorodých družstev z blízkého i dalekého regionu. Dalších 5 museli pořadatelé z kapacitních důvodů odmítnout. Kromě receptur a koření se na vaření vyzbrojili vlastními poutači, kuchařskými obleky a soutěžící z Pardubic si dokonce přivezli vlastní kapelu. Na přípravu guláše měla družstva čtyři hodiny. Aby se návštěvníci nenudili, dostali zatím možnost hodnotit pivo a upečené moučníky. Okolo 14. hodiny byl guláš hotový a mohlo se začít servírovat do speciálních mističek a s přílohou, jak kdo měl rád. Pořadí ochutnávači zapisovali do připravených kartiček. Porota hlasy sečetla a přidala k nim vlastní hodnocení. Ve výsledku si tak soutěžící odnášeli ocenění dvojí, tedy od laické i odborné poroty.

Králem gulášů byl nakonec vyhlášen chilli guláš. Cenu odborné poroty si za něj odneslo družstvo Mixle z Pixle z Řetové v provedení chilli pikant. Laici zase dali přednost chilli guláši v provedení družstva s názvem Chilli papričky, rovněž z Řetové. Nejlepší skládaný moučník podle odborné poroty upekla Miroslava Nováková z Přívratu, návštěvníci zase dali hlas Věře Doležalové ze Zhoře.