ČESKÁ TŘEBOVÁ – Zaplněný velký sál Kulturního centra Česká Třebová dával tušit, že se schyluje k dalšímu vystoupení místního swingového orchestru. Jarním koncertem publikum provedla navrátivší se Zuzana Kupková, ale ke slovu se dostali i ti, kteří z pódia obvykle promlouvají prostřednictvím svých nástrojů. Stalo se tak při zvláštní příležitosti. “Dnešní koncert je věnován bývalému kapelníkovi panu Stanislavu Vosykovi. Bohužel už není mezi námi. Letos by se vlastně dožil devadesáti let, takže zejména ta první půlka je věnována jemu,” vysvětlil současný kapelník Milan Špičák.

V repertoáru se tak objevily skladby George Gershwina či Jaroslava Ježka. Pěvecké party patřily osvědčené dvojici Ivě Kolářové a Petrovi Skalickému. V průběhu večera se však na jevišti objevil host večera. Stala se jím Anna Julie Slováčková. “V tom nám pomohl náš bývalý hráč Roman Němec, který se pohybuje v Praze už mezi profesionály. Tam se dostal i do kontaktu s Felixem Slováčkem, u kterého vlastně hraje v orchestru, a potažmo i s jeho dcerou,” objasnil vznik spolupráce mezi orchestrem a sólistkou Milan Špičák.

Zpěvačka, tanečnice a herečka s orchestrem spojila síly ve skladbách jako Když jsem kytici vázala nebo Říkej mi to potichoučku. “Spolupracuje se mi s nimi krásně. Jsou to muzikanti a děláme to stejné – hudbu. Tam je nejdůležitější prostě to dělat srdcem a s láskou, to si myslím, že tady funguje,” uvedla Anna Julie Slováčková.

Jak bude fungovat odklon od swingu k jiným žánrům, to se hudebníci a zpěváci rozhodli otestovat ve druhé polovině večera. Zazněly totiž hity od Stevie Wondera, Amy Winehouse a dalších. “To je trošku jiný šálek hudby i pro nás jako kapelu, to je úplně jiný druh muziky, než jsme byli zvyklí hrát, ale doufám, že to nějak zkousneme společně s publikem,” sdělil OIK TV kapelník Milan Špičák. “Se snažím vybírat si písně, které mě baví, které vím, že mi sedí. U kterých vím, že to bude něco jiného než kdyby mě nutil někdo zpívat něco, co mě nebude bavit,” řekla Anna Julie Slováčková.

Co nabídne další koncert orchestru, to se dozvíme letos na podzim.