ČESKÁ TŘEBOVÁ – Pravidelní návštěvníci koncertů swingového orchestru vedeného Milanem Špičákem možná zažili mírné překvapení. Pro letošní podzimní vystoupení v Kulturním centru Česká Třebová byl totiž ke spolupráci přizván nový moderátor. Jakub Horváth zaskočil za Zuzanu Kupkovou. “My ho známe z uvádění koncertů lanškrounského big bandu. Tam vánoční koncerty, to je vždycky jeho. A uváděl to hezky, tak jsme ho oslovili a máme ho tady,” poznamenal kapelník Velkého swingového orchestru Česká Třebová Milan Špičák.

Dorazili také osvědčení zpěváci. Tedy Petr Skalický a Iva Kolářová. Ta se publiku předvedla se skladbou Feeling Good, kterou si před ní zazpívali například Nina Simone či Joe Bonamassa.

Právě touto písní vrcholila úvodní část večera. V té druhé měli českotřebovské těleso vystřídat hosté z Týniště nad Orlicí se svým programem pod názvem V hávu první republiky. “My jsme tu první půlku zvolili zase takovou všehochuť jako vždycky. Něco swingu, něco muzikálu, filmové melodie a něco populáru, takže myslím, že to je takový hezký kontrast, a ta třicátá léta budou zase něco úplně jiného,” řekl Milan Špičák.

Už od prvních minut koncertu Mladého týnišťského big bandu bylo jasné, že jeho členové vzali stylizaci do dob R. A. Dvorského a dalších opravdu vážně. Kapelník však nenašel zalíbení pouze v kostýmech a melodiích. “Ty české texty jsou velice nádherné. Myslím v této době, pohnuté, rychlé, prostě komerční době, když si někdo ty texty opravdu poslechne, tak pro srdíčko je to obrovská radost,” uvedl kapelník Mladého týnišťského big bandu Pavel Plašil.

On a jeho svěřenci se zaměřili zejména na skladby Jaroslava Ježka. “Napsal spoustu nádherných písní pro Osvobozené divadlo a myslím si, že právě ty aranže, které jsme tady hráli, že byly vlastně moderní i v té době,” podotknul k výběru repertoáru Pavel Plašil.

Další koncert Velkého swingového orchestru Česká Třebová a jeho případného hosta je naplánován na jaro příští roku.