ČESKÁ TŘEBOVÁ – Závěrečným koncertem v kostele sv. Jakuba skončil v České Třebové Mezinárodní varhanní festival Zdeňka Pololáníka. Jak už se stalo tradicí, v rolích interpretů vystoupili posluchači Vysoké školy múzických umění Bratislava. Tentokrát představil ředitel festivalu František Preisler nepočetnému publiku dva konzervatoristy oboru varhany.

Miroslav Maňoušek pochází ze Svitávky, vystudoval ZUŠ v Letovicích a církevní konzervatoř v Opavě. Kromě studia na konzervatoři má za sebou též interpretační kurzy v zahraničí, jmenovitě ve Francii, Velké Británii a Rakousku. I když je posluchačem teprve druhého ročníku bakalářského studia, prokázal se Miroslav Maňoušek kvalitním provedením několika děl skladatelů francouzské hudby.

Druhým interpretem byl posluchač třetího ročníku bakalářského studia Ján Bulla. Vystudoval Konzervatoř Jána Levoslava Bellu, kde se jeho hlavním oborem stala kompozice. Nyní studuje hlavně hru na varhany. Své umění prokázal například ve skladbě Johanna Sebastiana Bacha. Ve hře na varhany se chce Ján Bulla stále zdokonalovat, snad proto, že má jeden velký sen. Zajímavostí koncertu byla přítomnost Imricha Szabó, profesora bratislavské vysoké školy, který oba hudebníky připravuje na uměleckou dráhu. Bedlivě jejich výkon sledoval a vyjádřil s ním uspokojení.

Za osm let trvání varhanního festivalu dosáhl počet realizovaných koncertů čísla 32. Na další 4 se může třebovská hudební veřejnost těšit v příštím roce.