ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Roškotovým divadlem se nesl zvuk dechových nástrojů. Stalo se tak v rámci koncertu orchestru, jenž v současné době znovu vede Jiří Tomášek. Pod jeho dirigentskou taktovkou hudebníci publiku naservírovali speciální menu. “My jsme se přihlásili k tomu krásnému programu v rámci města Ústí nad Orlicí a chtěli jsme přispět tímto koncertem slavnostním i k oslavě stého výročí vzniku republiky,” sdělil OIK TV dirigent Dechového orchestru města Ústí nad Orlicí Jiří Tomášek.

Program nabídl celkem 13 skladeb a všechny z nich mohly potěšit srdce milovníků dechové hudby. Vzhledem k poslání koncertu navíc zabrnkaly na vlasteneckou notu. “Jsme zvolili repertoár a dramaturgii čistě z českých autorů tak, abychom mohli ukázat celou škálu skladatelů a kompozic, které sluší dechovým orchestrům současnosti,” uvedl Jiří Tomášek.

Pravidelní návštěvníci vystoupení Dechového orchestru města Ústí nad Orlicí si mohli povšimnout, že sestavu tělesa posílila trombonistka Zuzana Jeníková. “Já jsem tady v podstatě jakoby nový člen, ale je pravda, že jsem z České Třebové a hrála jsem i v Black Bandu Ústí nad Orlicí, řekněme před deseti, patnácti lety, tak jsem tady kdysi možná v dechovce už hrála jako malé děcko,” řekla ke svému angažmá Zuzana Jeníková.

Možná už před lety si původně tubistka oblíbila žánr, který v současnosti sice není úplně ve středu zájmu mas, ale i přesto nadále žije. “Já mám moc ráda dechovku a jsem hrozně nerada, že mnoho mladých lidí dneska na to neslyší, nebo nemá to rádo, ale já opravdu si to užívám a konkrétně Rodný kraj od Pravečka prostě miluju,” svěřila se Zuzana Jeníková.

Podobně to asi mají nejen ostatní členové orchestru, ale také zpěváci Václav Boštík, Bohumír Brožík a Hana Bauerová. “Myslím si, že oni s námi spolupracují rádi, že patří mezi lidi, kteří neohrnují nos nad dechovou hudbou, naopak vyhledávají tu spolupráci,” zaznělo z úst dirigenta Jiřího Tomáška.

Ve výčtu spolupracovníků nelze zapomenout ani na Lindu Gregarovou, která opět přispěla sólem na xylofon.