ČESKÁ TŘEBOVÁ – Sport a kultura. Tímto nyní žije město Česká Třebová, kde se koná 21. ročník Týdne sportu. Úterní pokračování s sebou opět přineslo soutěžení v mateřských školách. Starší žáci si mohli vyzkoušet atletický víceboj nebo tenis. Kromě sportování se i besedovalo. Na Staré náměstí zavítala čtyřnásobná mistryně světa v cyklistice Monika Simonová. Odpolední sportovní klání probíhala opět po celém městě. Někteří si zahráli volejbal a jiní porovnali síly v atletických disciplínách.

Vyhlášení nejlepších sportovců proběhlo opět v podvečer na Starém náměstí. Poté patřilo podium rockové kapele z Poličky s názvem Revoluce. “My teda hrajeme v podstatě 3 roky v  tomhle seskupení, takže jsme si to naprosto užili, bylo to perfektní. Já si myslím, že lidi byli, že se jim to snad líbilo,” sdělil nám kapelník skupiny Revoluce Petr Novák. Se svými choreografiemi se představily děti z místní ZUŠ a k vidění byl i fit jumping. Večer zakončila zlínská cabaret-punková kapela Franc Alpa a pražský pop-rockový zpěvák Luboš Pospíšil. ”Mě takový akce baví a nemyslím si, že je to takový to univerzální publikum, který je tam náhodný. Já mám zkušenost, že docela dost lidí chodí přímo na konkrétní záležitost, kterou si třeba z toho celodenního programu vyberou,” řekl Luboš Pospíšil.

Klání o nejrychlejší školu odstartovalo ve středu ráno v parku Javorka. Děti soutěžily jak ve štafetách, tak i v jednotlivcích. “Já jsem běžela jeden malej okruh štafetový běh a doběhli jsme poslední, ale moc se mi to líbilo,” řekla žákyně ze ZŠ Habrmanova Adéla Vydrová. Odpoledne patřilo například lezení na horolezecké stěně, hokejbalu, streetballu nebo badmintonu.

Program na Starém náměstí zahájilo uskupení 375 m. n. m. a kapela Čistá láska. Ceny nejlepším sportovcům předali poprvé kromě současné starostky města Magdalény Peterkové, také dva bývalí starostové – Jiří Pásek a Jaroslav Zedník. Na oceňování navázala zpěvačka Šárka Rezková, další taneční vystoupení a ukázky Juda. “Diváci tady mohli vidět přehlídku chvatů, gymnastiky a rozcvičování při normálním judo tréninku. Trénujeme padání, aby nás to nebolelo, trénujeme chvaty, abychom zvládli vyhrávat na závodech,” popsal reprezentant ČR v Judu Vít Škrkoň. I přes nepříznivé počasí se na pódiu ukázal Josef IX. s hymnou Týdne sportu a dalšími písněmi. Zaplněné náměstí, které čekalo na poslední vystupující, neodradil ani vytrvalý déšť. S hity Pri oltári nebo Navždy se představila slovenská zpěvačka Kristína. “Pro mě to byl úplně perfektní zážitek. Já jsem byla tak očarovaná a úplně šťastná, když jsem přišla na to pódium a viděla jsem, že ty lidi tam prostě jsou a prší na ně a oni prostě stojí,” popsala Kristína.