ČESKÁ TŘEBOVÁ – V kostele svatého Jakuba Většího proběhl zahajovací koncert 15. ročníku Mezinárodního varhanního festivalu Zdeňka Pololáníka. Před publikem se tak v tradičním místě konání objevila ustálená sestava. Dramaturg přehlídky příchozím přiblížil, jaký program je pro ně připraven. “Letošní ročník festivalu jsme pojmenovali ´Ebenovský rok´. Je to z prostého důvodu, slavíme 90 let od narození Petra Ebena. Proto se program celého festivalu soustředí k hudbě tohoto českého skladatele,” zaznělo z úst Jana Lorence.

O uvedení díla pod názvem “Job” z pera žambereckého rodáka se postarala dvojice Tomáš Thon – varhany a Marek Eben – umělecký přednes. Pro oba účinkující mělo vystoupení osobní význam. “Toto dílo je pro mě zásadní, protože jsem ho měl možnost přímo u Petra Ebena, tedy s autorem, studovat. A vlastně i varhanní hudba Petra Ebena mě přiměla k tomu, že jsem se stal varhaníkem,” vyznal se varhaník Tomáš Thon.

Přestože Marek Eben je velmi ostříleným řečníkem, bylo pro něj provedení biblického příběhu umocněného hudbou jeho otce nesnadným úkolem. “Jednak je to ta jeho muzika, která se mě samozřejmě dotýká, a jednak je to ještě ten text, který je velmi emotivní a dojemný, takže je to docela nálož to emočně zvládnout,” svěřil se účinkující syn skladatele Marek Eben.

Českotřebovské varhany se opět rozezní 5. října, kdy se v kostele svatého Jakuba představí maďarský hudebník Balázs Szabó.