ČESKÁ TŘEBOVÁ – Nyní pro Vás máme další ohlédnutí do minulého roku. Studenti českotřebovského gymnázia se před Vánoci opět sešli v Kulturním centru. Každá třída se se svou scénkou zúčastnila tradiční Akademie, letos na téma “Jak to bylo doopravdy”. Tento soubor představení žáků českotřebovského gymnázia má již dlouletou tradici. “První ročník se odehrál tuším v roce 1990 a od té doby studenti stále chtějí s akademií pokračovat, stále o to mají zájem. Takže žádný větší důvod asi není. Je to pokračování dlouhodobé tradice, na kterou se studenti, myslím si, těší a je to vlastně jejich dobrovolná práce navíc,” řekl nám Michal Jiráský. V úvodu tohoto 26. ročníku zahrála kapela s názvem 375 m. n. m.

Sérii představení zahájilo vystoupení 1. A na motiv známé pohádky O Zlatovlásce. Jejich úprava příběhu dostala název “Hnidovláska”. 2. A objasnila, čím to je, když se žáci učí doma celé odpoledne a stejně dostanou z testu špatnou známku. 3. A si připravila soubor “Pohádek na dobrou noc”, konkrétně o Červené karkulce a Sněhurce. 2. C ukázala scénku ze školního prostředí s názvem “Život našima očima”. “Mělo to představovat život studenta našima očima, jak prožíváme vlastně my, to studium na tom gymplu, a že se nesmíme všechny ty studenty škatulkovat do jednoho pytle, prostě. Že každej je talentovanej na něco jinýho,” dodala Klára Petrášová. Proces vymýšlení scénáře na Akademii v maturitním ročníku ukázala 4. C. Teďka je strašně těžký domluvit se na něčem a mělo by to taky být možná trošičku absurdní drama, protože vlastně nikdo nikoho neposlouchá, ale zároveň vždy k něčemu přijdeme ke konci a máme nějakej závěr,” sdělila nám Xenie Bobryševa. První polovinu programu zakončila 8. A, která předvedla absurdní drama o školním životě. V hodnocení nejzdařilejších vystoupení se scénkou “Konec hry” zvítězila.

Ve druhé polovině se ukázala 4. A s “Kouzlem Vánoc”. Časy Gustava Husáka přiblížila 1. C. Život dědečka, vyprávějícího své zkušenosti vnoučatům, si připravila 3. C. Zapeklitý příběh mohli diváci vidět v podání 6. A. Žáci 7. A představili projekt, ve kterém se snaží pomáhat důchodcům a dětem v dětském domově. Program byl zakončený loňskými mistry z 5. A na téma “Jak připravovali scénář na letošní akademii”.