ČESKÁ TŘEBOVÁ – V České Třebové byl zakončen 9. ročník Mezinárodního varhanního festivalu Zdeňka Pololáníka. Závěrečný koncert proběhl v pátek 25. října v kostele sv. Jakuba. Jak už se stalo tradičním záměrem dramaturgie, vystoupily na něm mladé adeptky oboru hry na královský nástroj. Tentokrát to byly studentky Akademie múzických umění Praha – Marie Zahrádková a Ivana Michalovičová.

Předvedly zajímavý repertoár od hudby starých mistrů až po skladby minulého století reprezentované českým skladatelem Miloslavem Kabeláčem a patronem festivalu Zdeňkem Pololáníkem. Marie Zahrádková je přes své mládí již kvalitní varhanicí. Začínala hrou na klavír, studuje i čembalo, ale varhany si oblíbila už v dětství. Také na hře druhé interpretky Ivany Michalovičové bylo znát, že jí královský nástroj učaroval. Obě protagonistky koncertu mají za sebou už řadu uměleckých vystoupení, ať už sólových nebo s orchestry a pěveckými sbory.

Jejich umělecké ambice jsou ale skromné a své muzikantské cíle vidí jinde. Výkon obou adeptek varhanní hudby se líbil i patronovi festivalu, skladateli Zdeňku Pololáníkovi, který byl i s manželkou přítomen. Vyjádřil potěšení nad skutečností, že hru na tak obtížný nástroj, jako jsou varhany, si volí stále větší množství dívek. Festivalové varhany dozněly a už teď je možné se těšit na příští rok, kdy proběhne jubilejní 10. ročník Mezinárodního varhanního festivalu Zdeňka Pololáníka.

 [serialposts]