ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Kostelem Nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Orlicí zněla chrámová hudba, a to v rámci každoročního festivalu, který organizuje orlickoústecká Cecilská hudební jednota. Pět chrámových sborů, čtyři varhaníci a dva veřejné koncerty. Takový byl letošní program v pořadí 18. festivalu duchovní hudby svaté Cecílie, který o víkendu hostilo Ústí nad Orlicí.

Orlickoústecká Cecilská hudební jednota si v letošním roce připomíná 210. výročí působení. Festival zařadila do programu oslav tohoto výročí. A domácím patřil také úvod festivalu. Z kůru zazpívali každoroční znělku festivalu – Olejníkův Žalm 150. Poté jejich vystoupení na varhany uvedla domácí Kateřina Filková. V kostele Nanebevzetí Panny Marie působí jako varhanice a zároveň je zpívající členkou Cecilské hudební jednoty. Představily se také další sbory festivalu, které tentokrát přicestovaly z Nového Bydžova, Třebíče, Hradce Králové nebo opakovaně z Poděbrad.

Festival má také své každoroční publikum. Někteří si nenechali ujít už zahajovací koncert s vystoupením jednotlivých sborů. Letošní ročník festivalu byl věnován 1150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Všechny přítomné sbory tomu podřídily program svých vystoupení.