ČESKÁ TŘEBOVÁ – Do kostela svatého Jakuba Většího se tentokrát lidé nescházeli na bohoslužbu, ale přivábil je první ze čtyř koncertů letošního “Mezinárodního varhanního festivalu Zdeňka Pololáníka”. On sám nechyběl v publiku, a tak mohl být 14. ročník této hudební události zahájen. “Je to úžasné. Netušil jsem, že těch ročníků bude, jsem si myslel tak těch deset maximálně, a ono už se to dost přehouplo přes těch deset. Tak doufám, že to bude pokračovat dál,” sdělil OIK TV hudební skladatel a patron festivalu Zdeněk Pololáník.

O náplň úvodního koncertu se postaral varhaník z německého Karlsruhe Christian-Markus Raiser. Ten z Bádenska přivezl melodie z pera autorů německých, ruských, norských či dokonce estonských.

“Pokusil jsem se propojit vybrané německé romantické kousky s ostatními evropskými skladateli,” řekl k repertoáru Christian-Markus Raiser.

Varhaník, který neopomněl ani Pololáníkovu skladbu Pastorale, s hudbou procestoval pověstný kus světa. Ve městě na řece Třebovce však hrál vůbec poprvé. “Moc jsem si užil pobyt v České Třebové, váš krásný kostel i nádherné varhany, které nabízí mnohé možnosti a spoustu pěkných odlišných zvuků,” uvedl Raiser.

Zmíněný nástroj se rozezní ještě třikrát. Konkrétně 6. října pod rukama Michala Hanuše. “Druhý koncert je věnován ryze českým autorům 20. století,” doplnil dramaturg festivalu Jan Lorenc.

Všechna českotřebovská setkání s varhanní hudbou se letos konají v kostele svatého Jakuba Většího. Externí koncert by se měl do programu vrátit v roce 2019 při příležitosti 15. ročníku festivalu.