ČESKÁ TŘEBOVÁ – V kostele sv. Jakuba v České Třebové se uskutečnilo zahájení již 12.  ročníku varhanního festivalu Zdeňka Pololáníka, v jehož rámci je každou říjnovou sobotu na několika místech pro milovníky hudby přichystán jeden koncert.

Úvodního slova na prvním letošním koncertu se ujali ředitel Kulturního centra Josef Kopecký s dramaturgem festivalu za účasti starosty města a letošního prvního vystupujícího Paula Kaysera. Společně uvítali patrona festivalu Zdeňka Pololáníka s manželkou a předali jí květinu.

“Tenhle ten festival je naprosto unikátní. Myslím ve městě velikosti České Třebové, a pro nás je vždycky velká radost ho připravovat, protože díky tomu, že jsme se vydali možná trošku jiným směrem dramaturgicky, než bylo těch 10 prvních resp. 11 ročníků, Méně oslovujeme německou varhanní školu, ” řekl ředitel Kulturního centra Česká Třebová Josef Kopecký

Letošní ročník festivalu vyjadřuje jeho motto. “Max Reger jubilejní, Jiří Strejc východočeský a Zdeněk Pololáník přítomný,” řekl dramaturg festivalu Jan Lorenc.

Prvním letošním vystupujícím byl Paul Kayser z Lucemburska. “Rádi bychom třeba pro další ročníky oslovili Pobaltí, které u nás je vlastně neznámé, ale ta varhanní škola je naprosto skvělá, a tak představili českotřebovákům a doufám, že nejenom jim věci, které normálně slyšet nemůžou,” sdělill ředitel Kulturního centra Česká Třebová Josef Kopecký

Na své si přijdou i milovníci hudby v jiných městech. “Letos máme pět koncertů jako loni. Tři máme v České Třebové, jeden je v Litomyšli a jeden ve Třebovicích. To znamená, letos máme dva externí koncerty,” řekl dramaturg festivalu Jan Lorenc

“Velice jsem spokojen už tím, že počet koncertů je vyšší než bývalo dříva a že se to rozšiřuje. Je to už 12. ročník, což je krásné číslo,” sdělil Zdeněk Pololáník.

Letos mohou zájemci ještě navštívit koncerty Františka Vaníčka, Václava Uhlíře a Jiřího Stivína nebo Drahomíry Matznerové a Barbory Poláškové. Festival zakončí studenti Univerzity Hradec Králové 29. října.