ÚSTÍ NAD ORLICÍ – V Cakelském tábořišti proběhl už 4. ročník jednodenního hudebního festivalu s názvem Letní Rockování.

Popsal nám ho organizátor Milan Fišer: „Je to akce, která je zaměřená na podporu regionálních hudebních skupin, tanečních skupin, ale hlavně je to akce, kde se výtěžek vstupného dává stacionáři v Ústí nad Orlicí.” Festival už má své tradiční účastníky nejen z řad diváků, ale i účinkujících. Jedním z nich je lanškrounský Morybundus band, který se svým koncertem zahájil festivalové odpoledne. Ladislav Berky z Morybundus bandu nám popsal dění těmito slovy: „Je tu nádherné prostředí, tady to je perfektní. Oušťáci tady mají krásné vyžití.”

Další z výběru kapel byli mladí Butterfly and hurricanes jejichž rockové tóny zjemňoval dámský hlas jejich zpěvačky. „My jsme tady oušťáci, oslovli nás Dwě Dáwki, a tak jsme řekli: proč ne?” řekl Tomáš Krejčík z Butterfly and Hurricanes. Festival byl plný vyžití nejen pro příznivce rockové hudby, ale také pro jejich děti. Ty si mohly prohlédnout hasičskou techniku, vyzkoušet si hašení požáru nebo se svézt na na raftu po Tiché Orlici. Pro ty úplně nejmenší byl připraven skákací hrad.

Vstup na festival byl volný, ale kdo chtěl mohl libovolnou částkou přispět do přítomné kasičky na orlickoústecký stacionář. „Dneska to je třetí ročník, takže budeme mít třetí výtěžek, chodí tu děvčata s krabičkou, do které se vybírá na stacionář a pro nás to je velmi významné,” Shrnula festival Radka Vašková, ředitelka stacionáře. „Přispěl bych i kdyby to nebylo na stacionář, ale tím že je to na stacionář, je to na správnou věc, což je chválihodný,” popsal jeden z účastníků. Celý festival proběhl za podpory města Ústí nad Orlicí.