ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Ústí nad Orlicí žije hudbou! Koná se zde 58. ročník Kocianovy houslové soutěže a jedenáctý ročník hudebního festivalu Kocianovo Ústí pod patronátem Pavla Šporcla.

Ten byl také hostem prvního koncertu Kocianova Ústí, který patřil slovenskému hráči na akordeon Vojtěchu Szabó. “My začneme samozřejmě a pro mě logicky skladbou Jaroslava Kociana,” řekl pro OIK TV houslový virtuóz Pavel Šporcl. “Skladbu jsme si upravili pro akordeon a housle. Na internetu jsme našli nahrávku jak ji nahrál pan Suk. Tak a dle klavírního partu a sluchu jsme si to nějak prostě zaranžovali do akordeonové podoby,” řekl pro OIK TV slovenský hráč na akordeon Vojtech Szabó. Zcela zaplněná Hernychova vila byla svědkem pro mnohé netradičního spojení akordeonu a houslí.

58. ročník Kocianovy houslové soutěže byl zahájen o den později díky počasí v prostorách Základní umělecké školy a ne před její budovou, jak tomu tradičně bývá. “Přijali jsme 44 přihlášek od houslistů z celého světa. Konkrétně teda z 12 zemí. Kromě České republiky, Mongolsko, Rusko, Ukrajina, Srbsko, Slovinsko, Chorvatsko, Bulharsko, Kanada, Norsko a dalších evropských zemí,” řekla pro OIK TV ředitelka KHS 2016 Lenka Lipenská. Nejen mladí houslisté, ale i porotu tvoří lidé z celého světa. Jejím předsedou je dlouholetý primárius Kocianova kvarteta Pavel Hůla. Patronem nejen festivalu, ale také soutěže je Pavel Šporcl. Po rozlosování přišly na řadu první tóny povinné skladby ve II. kategorii. Do pátku, kdy samotná soutěž končí byly na programu čtyři kategorie, z nichž II. až IV. měla dvě kola.

Zahajovací koncert byl již tradičně v rukou Komorní filharmonie Pardubice a loňským laureátem. Tím byla Pavla Tesařová, která s orchestrem předvedla skladby od Antonína Dvořáka, Petra Iljiče Čajkovského a Ludwiga van Beethovena.