DOLNÍ DOBROUČ – Do obecního kina dorazili jak aktivní, tak pasivní příznivci létání. Konal se zde totiž 11. ročník filmového festivalu “Mít křídla”. Do soutěžní přehlídky, kterou uspořádal Spolek přátel vzduchoplavby Letohrad, bylo letos přihlášeno 6 snímků. “Já bych ty tvůrce rozdělil na 2 kategorie. Jednak to jsou lidé, kteří náš festival již znají z dřívějška, už třeba i zvítězili, a jednak to jsou ti, co to zkouší ponovu,” sdělil OIK TV náčelník Spolku přátel vzduchoplavby Letohrad Marek Šnajdar.

Premiéru v rámci této události si odbyl i mistr světa v letecké akrobacii Petr Jirmus. Čestný host se stal jedním z hodnotitelů. “O tom festivalu už jsem slyšel dřív. Četl jsem i v Pilotovi, to je náš časopis, o tom, že to tady probíhá. I jsem viděl nějaké ty příspěvky na internetu, a tak jsem se sem samozřejmě těšil,” řekl vítěz ankety o nejlepšího sportovce Československa za rok 1985 Petr Jirmus.

Stále stejná náklonnost pro tuto akci asi nemůže chybět dlouholetému předsedovi poroty Janu Škrabálkovi. Ten nám prozradil, na co se při výkonu své festivalové funkce zaměřuje. “Já třeba osobně ten film vždycky spíš zhodnotím z té stránky toho pocitu, co ten film jako chce vyjádřit a z těchto věcí,” uvedl předseda poroty Jan Škrabálek.

Silným příběhem pro létání-milovnou komunitu mohl být dokument Tomáše Junga. Hlavní role obsadili legendární kluzák a pilot. “Přišel ten zákaz létání na Blanících, tak jsem si vzpomněl právě na to, že Láďa Charousek s nimi začínal a že bychom mohli udělat takovou zajímavou tečku, jak vlastně Blaník skončil,” pohovořil o své motivaci k natočení filmu Tomáš Jung.

Přestože tento snímek nezůstal bez odezvy, Tomáš Jung zabodoval především s příspěvkem nazvaným “Letadlo Grunau Baby II b”, se kterým zvítězil jak u poroty, tak diváků. Druhé místo získal Jaroslav Jindra s filmem “Jemm 02” a třetí pozice připadla Janu Čapkovi za “Paragliding Maroko”.