ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Orlickoústecká Kocianova houslová soutěž a přidružený festival Kocianovo Ústí jsou již v plném proudu. Ke konci dubna se do rodiště Jaroslava Kociana sjeli soutěžící, porotci a interpreti z různých koutů světa. Festival zahájil Zemlinsky Quartet den před spuštěním houslové soutěže. Různé skladby v podání houslí, violy a violoncella si mohli zájemci přijít poslechnout do Hernychovy vily.

Druhý den patřil slavnostnímu zahájení Kocianovy houslové soutěže. Slova se ujala ředitelka soutěže Lenka Lipenská. “Přijali jsme 74 přihlášek a uvidíme, kdo všechno dorazí. Já pevně doufám, že počet co nejvyšší. Těšíme se na účastníky z 20 zemí světa a 25 soutěžících bude z České republiky,” řekla nám ředitelka soutěže Lenka Lipenská. Mezi mladými houslisty první kategorie se nacházela i reprezentantka Orlickoústecké Základní umělecké školy. “Terezka Vondráčková převzala štafetu po dluholeté účastnici, po Hance Jasanské. Terezka soutěží v první kategorii, patří tam k těm mladším. Je jí teprve 8 let,” dodala Lenka Lipenská. “Moc jsem si to užila, ale styděla jsem se, hodně se mi to líbilo,” prozradila Tereza Vondráčková.

Výkony hodnotila odborná sedmičlenná porota a již druhým rokem byla součástí i dětská porota složená z místních školáků. Starosta města Petr Hájek zmínil, že se letos přihlásilo nejvíce účastníků. “Letošní ročník Kocianovy houslové soutěže už opravdu překročil své “hranice”, i ty hranice našich možností, protože kdybychom měli ještě vyšší počet účastníků, tak už soutěž bude muset být o jeden den delší,” sdělil nám starosta města Petr Hájek. Tato houslová soutěž má ve světě již své postavení. “Loňský laureát, byl pozván na jakousi minisoutěž malých laureátů či vítězů jiných soutěží do Montrealu. Montrealská soutěž patří k pěti největším na světě,” přiblížil patron soutěže Pavel Šporcl.

A právě loňský laureát  Emrik Revermann z Kanady zavítal zpět do Ústí nad Orlicí, aby si v Roškotově divadle zahrál s Komorní filharmonií Pardubice. Středeční podvečer patřil koncertu Prague Cello Quartet v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Příchozí mohli slyšet klasické, jazzové, rockové i popové skladby. Dramaturgii festivalu má na starosti umělecký ředitel festivalu Pavel Šporcl. “Se mi podařilo domluvit vystoupení s úžasnými umělci a nejenom s našimi, ale i velkými zahraničními hvězdami. V neděli přijede kromě Pražské komorní filharmonie také jeden z nejlepších současných dirigentů John Axelrod,” doplnil Pavel Šporcl. V sobotu již tradičně vystoupí laureát letošního ročníku soutěže spolu s vítězi jednotlivých kategorií v Roškotově divadle.