ÚSTÍ NAD ORLICÍ – 25. ročník Heranovy violoncellové soutěže je již minulostí. Poslední den byl věnovaný vyhlášení vítězů jednotlivých skupin a jejich koncertům. První místo v nejmladší kategorii obsadil desetiletý Tsentsen Chinzorig z Mongolska. Druhou skupinu ovládl jedenáctiletý polák Midor Fryderyk Leon. You Wu z Maďarska se stal vítězem třetí věkové skupiny a čtvrtou kategorii ovládl čech Petr Hamerský. Ten se na závěrečném koncertě představil se Sonátou č. 3 (1. věta) od Bohuslava Martinů. “Jsem úplně spokojený, ani jsem to nečekal. Když jsem sem jel, šel jsem podat co nejlepší výkon a snažil jsem se nemyslet na umístění, protože to pak limituje a svazuje,” prozradil Petr Hamerský.

Laureátem HVS 2019 se stal vítěz třetí kategorie. You Wu z Maďarska si ceny převzal od starosty města Ústí nad Orlicí, následně se představil se Sonatou pro violoncello a klavír a moll (1. věta) od Edvarda Griega. “Jsem velmi nadšený, moc se mi tady líbí, je to můj první pobyt v České republice. Mám rád Variaci na Rossiniho téma včetně samotného skladatele. I sonáta od Griega se mi líbila,” řekl nám You Wu.

Mezi vyhlašováním vítězů jednotlivých kategorií se udílela i další ocenění. Mimo jiné cena radního Bohumila Bernáška pro nejúspěšnějšího účastníka z České republiky nebo cena za vynikající klavírní doprovod. “Já letošní ročník hodnotím velice vysoko, protože se ukazuje, že ta námi vložená energie se pozitivně vrací, protože počet účastníků opět stoupl, což je pro soutěž to nejpodstatnější,” sdělil nám Petr Hájek. “Soutěž probíhala hladce, bez problémů, bez protestů, což je vždycky můj největší sen a i letos se to splnilo. Pevně doufám, že spousta soutěžících si odváží pozitivní dojmy a zážitky,” dodala Lenka Lipenská.

Na “Heranku” naváže opět Kocianova houslová soutěž, jejíž 61. ročník začne 30. dubna.