151102_FESTIVAL OUTDOOROVYCH FILMUÚSTÍ NAD ORLICÍ – 13. ročník Mezinárodního festivalu outdoorových filmů, Malá scéna Ústí nad Orlicí 4. – 8. listopadu 2015.

Festival má 4 soutěžní kategorie.

A. dobrodružný a extrémní sportovní film – sporty v přírodě (mimo horolezectví a vodní sporty), lyžování, extrémní lyžování, horská kola, paragliding, speleologie atd.

B. horolezecký a horský film – horolezecké sporty, expediční lezení, lezení v ledu, polární expedice, horská krajina, člověk a hory

C. dobrodružný vodní sportovní film – rafting, vodácké sporty, kajaking, kanoistika, jachting, potápění, surfing, dálkové plavání a podvodní speleologie atd.

D. cestopisný film (filmy výhradně cestopisného charakteru nezařazené do kategoríí A, B, C)

N. nesoutěžní film (nemá nárok na cenu)

Vstupné 50 Kč / studenti 30 Kč / permanentka festival 300 Kč / permanentka den 80 Kč

Středa 4. 11. – 17 hod.

B. High and Hallowed: Everest 1963 – Film s názvem Vysoký a posvátný vypráví příběh Mount Everestu z roku 1963 a popisuje historický a zlomový prvovýstup. USA / 48 min.

D. Mountain Bikes and Bothy Nights – Imaginární cesta na kole po Skotsku, jejmíž společným jmenovatelem jsou chatrče v divočině a příroda. GBR / 30 min.

A. ZAM 3 Czech Republic – Kdo by neznal Richarda Gasperottiho – Gaspiho, a jeho projekt ZAM s podtitulem „Cesta freeridera“. CZE / 13 min.

C. V rytmu řeky – Portrét Roberta Kazika, vodáka se zaměřením na extrémní a expediční rafting. CZE / 26 min.

Středa 4. 11. – 19 hod.

B. Stelvio. Crocevia della Pace – Křižovatky míru je dokumentární film pojednávající o jedinečném místě v srdci Evropy: Průsmyku Stelvio. DEU / 52 min.

D. 10% Afriky – Vitalita téměř nevidomého muže dokáže motivovat široké spektrum lidí nejen se zdravotním handicapem. CZE / 26 min.

A. Red Bull Feel The Wheel – Na longboardovou scénu vlítla zcela nová disciplína, která se zrodila v Česku – longboardcross. CZE / 12 min.

C. Back to Teahupoo / Zpět na Teahupoo – Brazilská surfařka Maya Gabeira se vrací do vln, které ji málem stály život. AUT / 4 min.

Čtvrtek 5. 11. – 17 hod.

D. Brazil – Every Drop Counts – Brazílie, svět definovaný vodou – alespoň se to tak může zdát. I tuto zemi však může pronásledovat sucho…  DEU / 44 min.

A. 1000 mil Aljaškou na kole s Pavlem Richtrem – Krátký autentický dokument o účasti Pavla Richtra na závodě Iditarod Trail Invitational 2014. CZE / 27 min.

B. K6 West – Raphael Slawinski, Ian Welsted a Jesse Huey cestují do Pakistánu, aby vyšplhali na západní K6. Následně se dozvědí o masakru… CAN / 20 min.

Čtvrtek 5. 11. – 19 hod.

B. Žít pro vášeň – Dva přátelé přelézají v zimních tatranských stěnách cesty W. Stanislawského a nacházejí jeho odkaz. SVK / 59 min.

C. Velikonoční regata 2015 – Dokument o 16. ročníku Velikonoční regaty – největšího, českého offshore závodu jachet. CZE / 30 min.

A. ZAM fo(u)r wheels – Splněný freeriderový sen člověka upoutaného na invalidní vozík. CZE / 7 min.

Pátek 6. 11. – 17 hod.

A. Russia Coast to Coast – 10.000 kilometrů – nonstop. Z Vladivostoku do Petrohadu. Jen a jen na kole. AUT / 75 min.

B. Taktovka – Do roka a do dne – Zachycení prvovýstupu na skaláckou Taktovku její panenskou stranou v podobě extrémně těžkého prvovýstupu. CZE / 10 min.

D. Natural Attraction – Film pojednává o přírodní podívané, kdy se mění prořídlá, suchá krajina v plodné místo, které je nositelem nového života…. DEU / 5 min.

Pátek 6. 11. 2015 19 hod.

Beseda . Jiří Kráčalík – Himalaya Expedition Treking Langtang – Armagedon

Atraktivní komponovaný pořad (film, foto, hudba, slovo), který vás zavede na třetí nejkrásnější trek v Himaláji. Budeme mj. svědky zemětřesení v Nepálu, při kterém osada Langtang zmizela z mapy. Vstupné 70 Kč

Sobota 7. 11. – 15 hod.

D. All The Time In The World – Film o tom, že někdy je nutné se oddělit od davu, abyste se mohli znova připojit… CAN / 87 min.

A. Tough Business – Race Around Ireland – Irsko jako dějiště jednoho z nejnáročnějších cyklistických ultramaratonů na světě. CZE / 9 min.

B. Stefan Glowacz: Into the Light – Stefan Glowacz a Chris Sharma slezli a vylezli Majlis al Jinn, druhou největší jeskyni na světě. AUT / 6 min.

Sobota 7. 11. – 17 hod.

A. Pyramids: Leap of Wonder (Pyramidy: Seskok divů) – Cedric Dumont se konečně odhodlá splnit si dlouholetý sen – proletět se ve wingsuit obleku nad pyramidami v Gíze. IBN / 4 min.

B. Panaroma – V červenci 2014 se Edu Marín pustil do největší výzvy svého života. Projektu, při kterém chtěl vylézt na Panorama. ESP / 28 min.

D. Na křídlech divokých koní – Jen málokdo se může pochlubit, že viděl skutečné divoké koně v přírodě. CZE / 26 min.

C. Find Your Love – Film, který pojednává o motivaci vystoupit ze zóny pohodlí a učinit skok do neznáma. GBR / 2.37 min.

Sobota 7. 11. 2015 19 hod.

Beseda. Himaláje očima Diny Štěrbové

Komponovaný pořad o osmitisícovkách, horolezectví, humanitární činnosti a také o její poslední vydané knize Touhy a úděl. Dina Štěrbová, jedna z legend ženského horolezectví, bude celý pořad uvádět a také besedovat s diváky. Vstupné 100 Kč

Neděle 8. 11. – 17 hod.

B. Jeff Lowe’s Metanoia – Metanoia Jefa Loweho je příběhem legendárního sportovce o jeho vzestupu na vrchol. USA / 84 min.

D. Life in New York – Krátký alternativní dokument o životě a atmosféře v New Yorku. CZE / 8 min.

A. Felix Brunner handbiking in Colorado – Felix je sportovec na vozíčku, který sjíždějí coloradské stezky a bikeparky se svým enduro handbikem. DEU / 3 min.

Neděle 8. 11. – 19 hod.

D. Století Miroslava Zikmunda – Unikátní film o neuvěřitelném životě jednoho z nejznámějších cestovatelů světa. CZE / 97 min.

B. Life in a Legend’s Shadow – Jess Roskelley nechtěl mít s lezením nic společného. Ale pak nadešel onen klíčový výstup… USA / 5 min.

A. MTB Trilogy – Reportáž z nejtěžšího etapového MTB závodu MTB Trilogy Broumovsko. CZE / 4 min.

Mgr. Miroslav Janyš