ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Dvoudenní Cakle open air festival má za sebou další ročník. Zatímco na páteční večer byla připravena electro stage, sobota patřila všem možným odnožím rockové hudby. Program byl obohacen o jednu novinku, ale celá akce si zároveň podržela svou ustálenou podobu.

Vodácké tábořiště opět rozezněl festival, který se jako benefiční koná od roku 2012. Výtěžek z něj je každoročně věnován na podporu Stacionáře Ústí nad Orlicí. V této tradici pořadatelé pokračovali i letos. “Toho se prostě držíme. A do doby, dokud to dělat budeme, tak to určitě nebudeme měnit,” řekl hlavní pořadatel akce Milan Fišer.

Ani o píď organizátoři neustoupili také v tom, kdo se objeví na pódiu a svou hudební produkcí se postará o zábavu pro publikum. “Jednoznačně od prvního ročníku preferujeme místní kapely. Preferujeme kapely s vlastní tvorbou. Nemáme zájem, aby sem jezdily nějaké kapely profesionální, poloprofesionální,” uvedl Milan Fišer.

Tentokrát se příchozím představila skupina pod názvem Kapela Způdy. Stejně jako všichni ostatní účinkující, i toto seskupení vystoupilo bez nároku na honorář. “Za párek, za pivo, samozřejmě. Hlavně když to je dobré k něčemu dobrému, takže určitě rádi takhle přispějeme, když to půjde,” okomentoval zpěvák a kytarista Kapely Způdy Jiří Slavík.

Výdělek muzikanti věnovali stacionáři, návštěvníkům nabídli vlastní tvorbu. “Písničky všechny jsou v češtině, má to takové punkové podhoubí všechno. Chceme v tomhle pokračovat, teďka to budeme nahrávat, potom se posuneme třeba dál a zase přijdou nějaké další nové věci,” sdělil OIK TV Jiří Slavík.

Pokud je řeč o nových věcech, tak tou největší letošní byly živé sochy. “Je to dneska moderní věc. Ve velkých městech se s tím setkáváme. Samozřejmě zábava pro turisty. Shodou okolností tyhle dvě živé sochy jsou naši kamarádi. Co se týče jejich kvalit, je to absolutní evropská špička. Na evropské soutěži získali druhé místo ze sta soch,” představil novinku hlavní pořadatel akce Milan Fišer.

Když dvojice dopózovala všem zájemcům o společné fotografie, přesunula se na pódium, kde doplnila pokladničku o svou finanční odměnu. Další průběh znovu patřil hudbě. Konkrétně stálici akce skupině Dwě Dáwki.

Výtěžek osmého ročníku Cakle open air festivalu vešel ve známost až po uzávěrce. Tuto informaci však v nejbližší možné době doplníme.