ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Den studentstva je v podání orlickoústeckého gymnázia soubor divadelních hříček, o které se v rámci projektu dramatické výchovy starají sami studenti. Koná se už 12. rok ve dvou představeních, letos je studenti odehráli v pátek 15. a v neděli 17. listopadu. Témata, se kterými se studenti prezentují, si losují na konci školního roku.

Do listopadu je pak mají čas divadelně rozpracovat, herecky obsadit a nastudovat do 15minutových bloků. Také letos bylo hříček 10 a na jevišti Roškotova divadla je odehrály na tři stovky studentů od nejnižších po předmaturitní ročníky. V případě sextánů to například byla zpěvohra Gerda a Káj s vlastními melodiemi i texty. Jak se účinkujícím vystoupení povedlo, hodnotí ostatní studenti.

Ve hře jsou nejen hodnotné ceny, ale například také den volna ze školy. Nakonec učitelé jako vítěze určili Dobu ledovou a studenti Drákulu v podání kvinty. Hlas od obou pak získali druháci s představením Láska je chemie. Jako nejlepší herec byl studenty vybrán představitel Drákuly Ondřej Lindenth a herečka – moderátorka Anna Martincová. V České Třebové studenti svátek oslavili volejbalovým turnajem Gaudeamus v kostýmech národů světa. Sportovní vítězství si nakonec vybojoval tým Jamajky ze 3.C, v kostýmech zvítězila Rwanda v podání 6.A.