LANŠKROUN – Lanškrounské multifunkční centrum L´ART hostilo 2. ročník vědeckotechnické soutěže Microtela, kde svou vynalézavost porovnávali žáci základních škol ve 4 kategoriích. V malém sále se do kategorie s názvem Fischertechnik zapojilo 10 dvojic. “Což je skládání stavebnic. Žáci obdrželi téma, které vylosovala porota. Musí sestavit během časového limitu dvou hodin jeřáb a porota to poté zhodnotí. Bude hodnotit kreativitu, práci v týmu a samozřejmě i funkčnost toho samotného výrobku,” přiblížila koordinátorka společenství firem Jana Kolomá. Tady se nejlépe umístila dvojice Matěj Holčák a Radim Adamec ze ZŠ Bedřicha Smetany.

Část přízemí obsadila další kategorie, které se zúčastnilo 9 projektů. “Je zaměřena spíše humanitně, ale v letošním roce jsme zařadili i zajímavé téma a tím tématem je upcycling, takže recyklace starých hraček nebo věcí z půdy,” sdělil nám starosta města Radim Vetchý. Vítězství z minulého roku obhájila děvčata Ema Adamcová a Marie Jiroutová ze ZŠ Dolní Čermná s projektem Rodinná pekárna Adamec.

Hlavní prostor byl věnovaný kategoriím micro:bit I a micro:bit II z oblasti programování, kterých se zúčastnilo 19 projektů. “Jsou 4 kritéria, která hodnotí vlastně nějaké dovednosti těch žáků směrem ke schopnostem programovat, vymýšlet logiku těch programů a samozřejmě při hodnocení se koukáme i na to, jak děti prezentují tu svoji práci,” prozradil nám člen poroty Petr Naske. Mezi těmi mladšími obdrželi 1. místo Filip Resler a Petr Špirka. “My jsme si připravili robota jménem Kosmík, umí točit rukou, hlavou, umí psát a zpívat,” prozradil soutěžící ze ZŠ Dobrovského Petr Špirka. Herní simulátor Jaromíra Flídra a Daniely Flídrové získal zvláštní ocenění. “Připravili jsme si tady s bráchou bludiště, které můžete projíždět kuličkou cestami, abyste se dostali otvorem z toho bludiště ven,” sdělila nám soutěžící ze ZŠ Dobrovského Daniela Flídrová. Mezi staršími žáky byla zvláštní cena udělena Kateřině Chládkové, Jakubu Krejčířovi a Janu Postřehovskému za Multifunkční nápojový automat. “My jsme chtěli původně dělat automat na louhování čaje, to jsme si nakonec řekli, že je to takový jednoduchý. Takže jsme si udělali automat, že bude dělat čaj, kávu a přidávat cukr,” doplnil soutěžící ze ZŠ B. Smetany Jakub Krejčíř.

1. místo v této kategorii patřilo studentkám Gymnázia Lucii Flídrové a Nele Hrabáčkové s projektem Magic spirit level. Nejúspěšnější školou se letos stala ZŠ B. Smetany. Hlavní cenou soutěže byl autobusový zájezd do Světa techniky v Ostravě, kam se podívá více než 40 soutěžících.