LANŠKROUN – Pro mnoho dětí z Lanškrouna a okolí pomalu ale jistě končí jedna životní etapa. V minulých dnech se totiž v místních základních školách uskutečnily zápisy do prvních ročníků. My jsme navštívili ZŠ Dobrovského. “V letošním roce se k zápisu dostavilo 48 dětí, které bychom měli v září přivítat ve dvou třídách,” řekl zástupce ředitelky školy Pavel Resler.

Prověrka schopností a dovedností budoucích prvňáků spočívala v plnění nejrůznějších úkolů. Zjišťování připravenosti dítěte na povinnou školní docházku se ale odehrávalo v pohádkovém hávu a v duchu hesla škola hrou. “Letošní zápis je koncipován jako Perníková chaloupka, takže děti na čtyřech stanovištích plní úkoly, které souvisejí s Perníkovou chaloupkou. Na konci zápisu dostanou dárek,” uvedl Pavel Resler.

Některých dětí jsme se zeptali, s jakými úlohami se v rámci zápisu setkaly. “Malovala jsem omalovánky a počítala,” podělila se o zážitky Lucinka. “Já jsem tady tiskal razítka a bylo to jednoduchý,” popsal svou zkušenost Matyášek.

Po návštěvě všech stanovišť a pokoření jejich pomyslných nástrah mělo být jasné, jak je které dítko způsobilé k nástupu do první třídy, a jestli vyhovuje kritériím pro zahájení školní docházky. “Dítě by mělo zvládnout orientaci v prostoru, mělo by na tom být fyzicky přiměřeně svému věku, poradit si s úkoly na jemnou motoriku a koordinaci pohybu a podobně,” sdělil OIK TV zástupce ředitelky školy.

Některé úkoly možná budoucí prvňáky zaskočily, ale asi by se nenašel takový, který by nevěděl, co ho ve škole čeká. “Já se těším, že se budeme ve škole učit psát a počítat,” měla jasno Adélka.

Nezbývá než dětem popřát, aby se jim ve škole líbilo a byla pro ně hrou.