ČESKÁ TŘEBOVÁ – Slavnostnímu otevření nové “Sportovní haly Skalka” předcházelo několik událostí. Střecha zůstala celá, ale padaly góly. Jako například při ukázce tréninkové jednotky Florbalového klubu Orlicko-Třebovsko. Ten v tělocvičně nově najde útočiště pro své domácí zápasy. “Jsme hrozně rádi a těšíme se. Ty sporty, co mají doma zázemí, tak to znají a ví, že když můžou přijít fanoušci, je to něco jiného, než když jezdíte 40 kilometrů daleko,” sdělila OIK TV předsedkyně FbK Orlicko-Třebovsko Renáta Typlová.

Prezentovali se také mladí volejbalisté. Při dalším tréninku se basketbalové naděje mohli něco přiučit od hráče se zkušenostmi z NBA Jiřího Welsche. Snažení sportovců přihlížela veřejnost. Někteří její zástupci nám prozradili, jak na ně opravená hala působí. “Je to moc hezké, povedlo se asi,” řekla jedna z návštěvnic. “Líbí se mi. Je dobré, že už to nespadne,” byl si jistý jeden z nejmladších přihlížejících. “Je to podstatně důvěryhodnější stavba než to bylo na začátku,” zhodnotil poslední dotazovaný.

Pod střechou vyšší cca 1,5 metru s novými vazníky zatančila skupina Lenky Slavíkové. Následně došlo na slavnostní otevření tělocvičny. Stalo se tak 12 měsíců po havárii. “Před tím, než jsem řekl, že do roka a do dne, tak jsem konzultoval, zda je to reálně. Všichni účastníci mi řekli, že to reálné je, včetně přepracování dokumentace, a splnili jsme slib,” uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. “Pardubický kraj tady postavil moderní, krásnou halu, v podstatě nejlepší ve městě, a město zajistilo infrastrukturní stavby okolo,” doplnil starosta města Jaroslav Zedník.

Vrcholem celého ceremoniálu byl zápas 1. ligy basketbalu mužů mezi celky BK Synthesia Pardubice a BK Snakes Ostrava.

V nové hale bylo rušno, ale sportovci by nemuseli zmizet ani z bývalé tělocvičny VOŠ a SŠ technické. “Jsme se dohodli, že nejprve Pardubický kraj prohlásí tento majetek za nepotřebný, což je pravda, protože tělocvik se nově bude odehrávat v této hale, a zároveň, že bychom se s městem dohodli na bezúplatném převodu,” nastínil budoucnost dosluhujícího sportoviště hejtman Martin Netolický.

Ke zmíněným krokům by mělo dojít v první polovině letošního roku.