ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Prvních několik pracovních směn má za sebou orlickoústecký Lukáš Novák, který na letošních hasičských hrách v Sydney úspěšně obhajoval titul mistra světa v disciplíně TFA neboli Nejtvrdší hasič. Povídali jsme si o tom několik dnů po návratu.

Cesta na orlickoústeckou hasičskou základnu vedla Lukáše Nováka přes dobrovolné hasiče v Ústí nad Orlicí. Zde pracoval od 15 let. S přechodem k profesionálům před 5,5 lety začalo i jeho mezinárodní soutěžení. Poprvé se mu cesta ke světovému úspěchu otevřela v roce 2008 na Světových hrách hasičů v Liverpoolu. Zde získal zlato a titul mistra světa v družstvech. První samostatný titul si vysloužil o rok později na stejných hrách v Kanadě a potvrdil ho na hrách v roce 2010 v Koreji. Letošní světové hry byly v pořadí druhou mistrovskou obhajobou a konaly se koncem října v australském Sydney.

Po zranění svalů, které si Lukáš přivodil v létě během Mistrovství hasičů ve fotbale, nad ní do poslední chvíle visely velké otazníky. Nakonec mistrovský titul vyšel i do třetice a kromě toho Lukáš Novák ze Sydney přivezl také bronz za celkové třetí místo napříč kategoriemi a dvakrát bronz v týmech. Nyní je tedy pětinásobný mistr Evropy, trojnásobný mistr světa a k tomu ještě úspěšný v týmových soutěžích. Jen ten mistrovský titul ČR mu stále ještě chybí. Dovršením třiceti let věku postupuje Lukáš Novák, coby závodící hasič, do vyšší soutěžní kategorie. Stát se nejtvrdším hasičem v rámci republiky se podle svých slov určitě pokusí. Zda dojde i na světové hasičské hry, ukáže čas a hlavně štědrost současných sponzorů.