LETOHRAD – Přestože v současné době se stavební ruch ještě nerozběhl na plné obrátky, vězte, že nádraží čekají změny.

V rámci té první má dojít k tomu, že budova, kde dříve fungovala trafika, bude stržena a na jejím místě vznikne vstup do nového podchodu. Ten povede pod všemi kolejemi na kunčickou stranu.

I druhá úprava má zvýšit komfort cestujících. “Já velmi vítám, že dojde k rekonstrukci, protože tam bude nové zvýšené nástupiště. Do současné doby si hodně lidí stěžovalo, mělo problém s nástupem a výstupem z vlaku, takže to bude to největší pozitivum,” uvedl starosta města Petr Fiala.

Další zprávou, která by mohla potěšit nejen obyvatele Letohradu, je záměr, na jehož konci má na již zmiňované kunčické straně vyrůst nové parkoviště se zhruba 30 místy.

Ostatní naplánované modifikace se cestujících netýkají přímo, ale jsou nezbytné. “Bude obnoveno, respektive modernizováno staniční zabezpečovací zařízení ve směru Jablonné nad Orlicí, které se napojí na už realizovanou stavbu z Lichkova, která byla dokončena v roce 2009,” sdělil OIK TV mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Iliaš.

Každý pokrok však přináší i komplikace. Konkrétně v tomto případě se jedná o výluky. Již nyní je omezen provoz na trati v úseku Letohrad – Jablonné nad Orlicí. Náhradní dopravu zajišťují autobusy a nejinak tomu bude po celou dobu rekonstrukce. “Bych rád upozornil cestující, aby v tom období od března letošního roku dbali zvýšené pozornosti na změnu toho jízdního řádu a včas se o změnách jízdních řádů informovali,” řekl Marek Iliaš.

Při příležitosti realizace projektu za odhadovaných více než 930 milionů korun bude město usilovat o zhotovení jedné původně neplánované akce. “My ještě potřebujeme se zhotovitelem a investorem řešit to, aby tam byla dostatečná možnost převést dešťové vody skrz nádraží, takže já věřím, že se dohodneme ještě na nějaké změně projektu,” doplnil starosta města Petr Fiala.

Termín dokončení modernizace letohradské železniční stanice je naplánován na červenec příštího roku.