LANŠKROUN – V mnoha školských zařízeních jsou nyní v předvánočním čase pořádány nejrůznější jarmarky. Pozadu nezůstala ani Základní škola na náměstí Aloise Jiráska Lanškroun. Ta se navíc rozhodla část výtěžku této tradiční akce věnovat na dobročinné účely.

Přípravy na tradiční Vánoční Jarmark začaly již na začátku tohoto školního roku. “Jarmark vznikal vlastně už od září, jsme začínali tvořit s dětmi výrobky. Tvořili ji žáci od první do páté třídy při hodinách pracovních činností a výtvarné výchovy,” vysvětlila učitelka Žaneta Hrubešová.

V předvánočním čase si tak příchozí mohli zakoupit za víceméně symbolické částky nejrůznější věci. “Náš Jarmark spojuje téma Kouzelné Vánoce, takže všechny výrobky by se měly týkat Vánoc. Jsou tu stromečky, ozdobičky, různé cukroví, co si děti vymyslely nebo učitelé tady máte,” vysvětlila Žaneta Hrubešová.

Ti, kteří si něco také zakoupili, přispěli také na dobrou věc. “Část výtěžku poputuje holčičce Valerii, která onemocněla závažnou nemocí – spinální avalová atrofie a má možnost léčby v zahraničí a ta léčba vyjde na milion korun, takže jsme se rozhodli přispět,” řekla učitelka Leona Masopustová.

V průběhu konání akce mohli zájemci navštívit také školní kavárničku nebo se zúčastnit zdobení perníčků.