foto: Pardubický kraj

LANŠKROUN – Na Střední škole zemědělské a veterinární v Lanškrouně se konají několikadenní letní kempy pro mladé chovatele. Prvního turnusu se zúčastnilo přes 40 dětí z celé republiky, ale také ze Slovenska. Závěrečný den prvního kempu si nenechal ujít hejtman Martin Netolický, který se zároveň seznámil s aktuálními investicemi v krajské škole.

„Lanškrounská zemědělská škola je v mnoha ohledech vzorovou z hlediska celé řady projektů, díky kterým se daří lákat mladé lidi k zemědělství a péči o zvířata. Jedním z takových projektů je letní škola pro mladé chovatele, kde se účastníci z celé republiky věnují odchovu telat, stříhání, mytí, vodění a celkové péči o zvířata. Naplnění kapacit obou turnusů je určitě dobrou zprávou stejně jako stále se zvyšující zájem o studium na naší škole,“ řekl hejtman Martin Netolický, který se zajímal také o aktuálně realizované investice ve školním areálu.

V současné době je zde řešeno hospodaření se srážkovými vodami. „Ve školním areálu budou tři retenční nádrže s čerpadly, do kterých bude svedena dešťová voda. Ta poté bude sloužit například pro mytí kravína, napájení drůbeže, skrápění jízdáren nebo závlaze pastvin a zeleně vnitřního dvora. Náklady dosahují 29 milionů korun a většinu z nich nám pokrývá dotace ze Státního fondu životního prostředí ČR v rámci Národního plánu obnovy,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který si prošel celý areál, do kterého Pardubický kraj dlouhodobě investuje. Významnou investicí bylo v roce 2016 vybudování školní minimlékárny z nevyhovujících prostor starých šaten a skladů ve staré budově. Mlékárna zpracovává přebytkové mléko ze školního statku a produkty nabízí také široké veřejnosti. Kraj do jejího vybudování investoval téměř deset milionů korun. Kromě toho bylo v minulosti vybudováno tzv. veterinární centrum z části staré budovy a moderní kravín v areálu statku. Z dotačních prostředků se podařilo výrazně modernizovat téměř všechny učebny, škola se může pochlubit moderními laboratořemi chemie a pěstování rostlin, selským dvorem a výukovým arboretem.