Studená lázeň je naše vášeň. (foto: Stanislava Dvořáková)

MANDL – V současné době koronavirové pandemie bylo zrušeno provozování velké řady sportů. Osamělí lidé, uzavření v domácích příbytcích se snažili najít nějakou alternativu tohoto problému. Náhradu objevili v přírodě s jejími neomezenými možnostmi a  bezpečnou vodní plochou, navíc v trvání celého roku. Tak se stalo populární, svým přínosem pro zdraví, kondiční otužování a sportovní zimní plavání. Navíc se jedná o extrémní sport naplněný i trochou adrenalinu, který lze provozovat závodně i pro zábavu.

Otužování má nedocenitelný význam při teplotních změnách okolního prostředí a je proto účinnou prevencí proti sezonním nemocem. Cílevědomým pohybem ve studené vodě pomáhá zlepšovat imunitu i psychiku. S partou kamarádů se vytváří ztracené společenské prostředí, které vrací klid a optimizmus.

Na základě těchto zkušeností Spolek otužilců v České Třebové připravil na sobotu 20.listopadu akci Setkání Na Mandlu, rozšířenou o nečleny, aby zároveň aktivním sportovcům představil celkovou atmosféru různých otužileckých závodů, včetně Mistrovství ČR v zimním plavání a nejstarší otužilecký závod v Čechách Memoriál Alfreda Nikodéma v Praze, kdy letos 26.prosince proběhne již 75.ročník.

V 10 hodin ráno na břehu přírodního koupaliště Na Mandlu vzplály ohníčky na zahřátí, stoly pokrylo občerstvení – namazané chleby a buchty s varnicí teplého citronového čaje, jak na velkých závodech. Zájemci od 26 do 56 let se zaregistrovali na dané délky plaveb. Při teplotě 8°C vzduchu a 5°C vody se na trať 100 metrů přihlásilo 7, z toho 3 ženy, na 200 metrů 9, z toho 3 ženy a na 400 metrů 9, z toho 1 žena.

Organizace závodu se ujala předsedkyně Spolku otužilců Dana Ehrenbergerová, která se sama otužování věnuje 6 let. Pobyt ve studené vodě jí pomáhal při bolestech kloubů.  Navíc ji okouzlila i příroda lemující břehy toků a následný pocit štěstí a radosti spojený se spoustou legrace s partou kamarádů. Jak zájemci přibývali, bylo nutné založit spolek, aby získali registraci nutnou pro účast na závodech. Spolek založený 18.června 2019 má dnes 39 členů.

Poté byly odstartovány jednotlivé trati s měřením dosaženého času, aby si účastníci mohli  před závodní sezonou ověřit svoji kondici. V závěrečném hodnocení si tuto možnost přípravy pochvaloval Karel Hartman, který počítá s účastí na některém víkendovém závodě a Českém poháru, zdravotní sestra Lenka Bílá ocenila podporu zdraví a dobrou zábavu. Všichni se pak shodli, že každé společné koupání je takovou malou společenskou událostí, což dotvrdily udělené diplomy a účastnické listy pro všechny závodníky.

Stanislava Dvořáková