Přívrat u České Třebové – Náves v Přívratu u České Třebové zaplnily v poslední srpnovou sobotu kotlíky s gulášem. Patnáctý ročník oblíbeného Guláš festivalu přilákal dvanáct soutěžních týmů, které bojovaly o prestižní Řád zlaté vařečky. Letos se poprvé představilo i družstvo ze Srbska.
„Už máme patnáctiletou tradici v tom, že vaří 12 soutěžních týmů, kteří dostanou všichni 7 kilo stejného hovězího masa od našeho partnera a musí z něj uvařit ten nejlepší guláš,“ vysvětluje Barbora Vaňousová, zástupkyně pořadatele.
Mezi účastníky nechyběli ani zahraniční hosté. „My sme sa prišli kamarátiť, lebo odtiaľto ľudia chodia k nám na klobásový festival, ktorý my organizujeme u nás v Srbsku, tak potom kamarátiť sa s nimi,“ říká Stanislav Dierčan ze srbského týmu Srem Klob – Kob Fest.
Tříčlenná odborná porota měla letos těžký úkol. „Každý rok je to taky o stupínek víc. Jako jo, že ty lidi už ví, jak mají vařit, že jsou poučený z těch chyb,“ hodnotí člen poroty Václav Šmerda.
Někteří soutěžící měli jasné cíle. „Vařit, vařit a vyhrát. Doufáme, že porazíme Mirďu, protože ten nám to tady tři roky kazí. Vždycky vyhrál,“ prozrazuje Robert Blaha z týmu Železnohoráci.
Festival provázela tradičně uvolněná atmosféra a netradiční přístupy k vaření. „Naše taktika je dát si pivo, panáka a ono to nějak dopadne,“ směje se Tomáš Navrátil z týmu Teletabíz. Ženy z týmu Pět zenových katastrof zvolily ještě netradičnější cestu: „My jsme si vzaly tři litry Aperolu a žmoulaly jsme kamínky,“ říká Pavlína Nováková.
Favorité z týmu Skoti spoléhali na osvědčený recept. „My jedeme tu naší taktiku prostě nenechat se ovlivnit tím, že někteří už tam mají maso v kotlíku. My pořád máme cibuli,“ prozrazuje Roman Darius.
Letos odborná porota vyhlásila vítězem Maryášníky ze Šedivce, zatímco v laické kategorii zvítězili Skoti. Festival nebyl jen o guláši – součástí byla i soutěž o nejlepší kynutou skládanou buchtu a regionální pivo. V pivní soutěži uspěl pivovar z Chotěboře u odborníků, zatímco laici dali přednost domácímu mikropivovaru Za Vodou. Nejlepší buchty podle poroty upekla Iveta Voleská, laici ocenili Jarmilu Mastíkovou.
Přívratský Guláš festival tak opět nabídl den plný chutí, hudby a přátelské atmosféry, která láká návštěvníky již patnáct let.