LUKOVÁ – Kynologické cvičiště v Lukové obsadili při příležitosti osmého ročníku motosrazu burácející stroje a jejich majitelé. Návštěvníci si mohli prohlédnout přibližně 350 motorek různých typů a značek. “Tady jsou všechny druhy, jak je vidět. Jsou tady od skútrů po endura, přes silnice a je tady hodně chopperů, tříkolek, …,” sdělil nám Jiří Šípek, prezident klubu MotoBigBang.

Dlouholetý účastník Jan Kadlec se zabývá výrobou, opravami i přestavbami motorek. “Tuhle jsem si přestavěl podle svých představ, takže je na tom hromada úprav. Je to dvoulitr, kterej opravdu jede a je to příjemný svezení a je to motorka, která není až tak obvyklá, ale je to zajímavý,” přiblížil Jan Kadlec. Atmosféra srazu, různé doprovodné soutěže a večerní program láká jak nováčky, tak i pravidelné účastníky. “Máme mapičku, kde si každej motorkář píchne špendlíček odkud přijel. Máme tady nejdál asi nějakýho Itala, který už tady byl loni a asi se mu tady líbilo, takže letos přijel znova. Přijeli kluci z Aše, od Šumavy, od Lipna,” doplnil Jiří Šípek. Tato jednostopá motorová vozidla v pohybu mohli zájemci obdivovat i při spanilé jízdě.

Letos se motorkáři rozhodli věnovat výtěžek nejen na charitativní účely. 80 tisíc korun putovalo závodnici Gabriele Novotné, která jako první češka absolvovala závod Rallye Dakar. “Tak bysme ji chtěli hrozně podpořit, protože ji držíme palce, protože je to super sport a je to první žena, takže pro nás to je prestige,” přiblížil Jiří Šípek. Do Onkologického centra v Pardubicích putovalo 20 tisíc korun na zakoupení monitoru. Taktéž 20 tisíc korun věnovali motorkáři na podporu lanškrounské speciální školy. 5 tisíc korun darovali formou krmení psímu útulku v Dolním Třešňovci. Nechyběla ani dražba, jejímž předmětem byl motorkářský stoleček a podepsaný dres závodníka Martina Matějíčka. Oba předměty se vydražily za 15 tisíc korun.