ORLICKOÚSTECKO – Zástupy lidí se 3. září hromadily před školními budovami. Prázdniny skončily a žáci se museli vrátit do lavic. Prvňáčky čeká nová etapa jejich života. My jsme zúčastnili uvítání dětí na čtyřech základních školách v našem regionu.

Na škole Dobrovského v Lanškrouně přivítali 36 prvňáčků. “Máme dvě třídy a s počtem dětí jsme spokojeni. Bude se tam velice dobře učitelkám učit,” sdělila nám Dana Krátká. Zahájení začalo projevem ředitelky školy a starosty města. Poté zatančily děti z kroužku “Sluníčka”. Vztyčení školní vlajky znamenalo rozchod do tříd. Pro ty nejmladší měly jejich třídní učitelky připravený program. “My jsme si dneska s dětmi našli každý balónek se svým jménem, udělali jsme na něj velkou mašli. Jinak pro děti mám připravenou takovou celoroční hru,” řekla Jana Kmentová.

Na Základní školu Nádražní v České Třebové nastoupilo do prvních tříd celkem 49 dětí. Po zasednutí do lavic je přivítali starosta města a ředitel školy. Nedočkaví nebyli jen školáci, ale i paní učitelky. “Já jsem se těšila moc, je to teda docela velký přechod, protože jsem loni měla páťáky, takže takový nezvyk. S těmi páťáky to běží tak nějak samo,” prozradila Eva Mašková. Pro začátek si děti zkoušely počítat do pěti a dostaly pamětní listy. Snad jejich prvotní nadšení přetrvá i do budoucna.

Na Základní škole Komenského v Ústí nad Orlicí obsadilo 51 prvňáčků dvě třídy. Dostalo se jim přivítání od ředitele školy i od starosty města. Seznámili se se svou paní učitelkou, která je bude školní docházkou provázet. Po otrkání se děti zapojily do připraveného programu.

Starosta města Ústí nad Orlicí a ředitelka Základní školy v Kerharticích přivítali celkem čtyři prvňáčky. Ti na památku obdrželi šerpu.