ČESKÁ TŘEBOVÁ – Kolemjdoucí si možná ničeho nevšimli, ale v objektu Vyšší odborné školy a střední školy technické Česká Třebová v ulici Habrmanova se chystají změny. Přestože v době naší návštěvy s kamerou tomu mnoho nenasvědčovalo, budou někdejší zámečnické dílny přebudovány na odborné učebny pro praktickou výuku síťových technologií a elektrotechniky. “V jedné učebně se bude pracovat hodně s optickými kabely, připravujeme i zařízení a měřící techniku právě na laboratorní práce s optikou,” prozradil ředitel školy Jan Kovář.

Zmíněné činnosti by měly probíhat na dvaadvaceti pracovištích. Druhá část centra bude mít 30 míst. “V druhé učebně kromě toho, že se tam bude vyučovat hardware počítačů a hardware serverů, tak bude umístěn i simulátor pro řízení lokomotivy,” sdělil OIK TV ředitel školy.

Simulátor je pod pedagogickým vedením vyvíjen přímo žáky školy od září roku 2017 a má zatraktivnit a zefektivnit výuku budoucích strojvedoucích. Zatímco trenažér je již funkční, učebny budou do provozu uvedeny později. “V průběhu podzimu potom postupně firma osadí datové a silové rozvody. Byli bychom rádi, kdyby před Vánocemi práce skončily,” uvedl Jan Kovář. “Rozpočet této investiční akce je zhruba 6 milionů a je hrazena z prostředků Pardubického kraje,” vyčíslil za zřizovatele školy radní Pardubického kraje Bohumil Bernášek.

Pokud nedojde k nějakým komplikacím, měly by učebny začít sloužit svému účelu od druhého pololetí školního roku 2018-2019.