ÚSTÍ NAD ORLICÍStále nejistá je budoucnost bývalého textilního areálu, který je od roku 2010 ve vlastnictví města Ústí nad Orlicí. U kulatého stolu už dva roky zaměstnává zástupce napříč politickým spektrem města a prostřednictvím webu také odborníky a laickou veřejnost.

Podnět k internetové diskusi vzešel od orlickoústeckého rodáka, dnes architekta v Praze Zdeňka Enta. Iniciativy se ujalo sdružení Spousti a web k Perle byl na světě. Do diskuse se tam může zapojit úplně každý. Celkem už se Spousti v souvislosti s webem prezentovalo dvakrát. Jednou u toho byla Táňa Fišerová, podruhé speciální projekce k urbanistice. Jako třetí akce by mělo proběhnout jedno nebo dvoudenní setkání s happeningem letos v červnu přímo v Perle.

Stejně jako vedení města a jeho komise pro krátkodobé a dlouhodobé využití Perly si i zástupci sdružení Spousti přejí najít konečné řešení pro objekt v centru města. Zatím obě strany hledají řešení po vlastní linii. Vzájemná spolupráce u jednoho stolu by mohla být jednou z možných cest. Nevylučuje to ani starosta města, ani zřizovatel a správce webu. Správný okamžik spojení ale zřejmě ještě nenastal.