ČESKÁ TŘEBOVÁ – Již celých deset let pomáhá rodičům s péčí o děti českotřebovské centrum Rosa. Jaké byly začátky a kam až se z počátečního potkávání několika maminek jeho činnost posunula? V datu vzniku má Rosa 18. 11. 2003 a jako místo potkávání MŠ U Stadionu. Pod názvem Mateřské centrum její začátky zachycují dostupné kroniky. Počátky byly vedené spíše potřebou maminek se scházet než vyvíjet činnost směrem k městu.

To změnil až nárůst dětí a získání většího prostoru, v němž pak centrum pracovalo až do léta roku 2012. Jak se rozšiřovala činnost, rozšiřovala se i pozornost radnice k aktivitám Rosy. Získala cenu města 2011 za pořádání festivalu Léto s pohádkou v Javorce a za pořádání dalších, dnes už tradičních akcí. Zlom nastal v polovině roku 2012. To třídy MŠ U stadionu přestaly stačit zájmu rodičů o umístění předškolních dětí a centrum se muselo stěhovat. Útočiště našlo v nových prostorách se zahradou, v sousedství ZŠ Ústecká.

Po nutné rekonstrukci tam začalo působit od loňského října. Na sklonku roku pak mateřské centrum provedlo změnu stanov a přejmenovalo se na rodinné. To umožnilo soustředit se i na jinou než předškolní kategorii a otevřelo cestu dalším aktivitám. První desetiletí oslavila Rosa setkáním s názvem 10x10x10. Nechyběla u toho ukázka dosavadních aktivit ani narozeninový dort se svíčkami.