ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Setkávají se s tím všichni, kdo míří za lékařským ošetřením. Za ambulantní péči se podle pokynu z ministerstva zkrátka platí regulačním poplatkem. Orlickoústecká nemocnice vybírá od začátku regulační poplatky formou kuponů, dostupných ihned za vchodem do areálu. Kdo chodí do nemocnice často, může kvůli úspoře času využít hromadného nákupu těchto kuponů.

Pacienti ale většinou možnosti nevyužívají. Kupony pro rok 2013 měly zelenou barvu. Uplatnit nebo bezplatně vyměnit je šlo do 15. ledna. Kdo tak neučinil, měl smůlu. Musel zpátky do pokladny nebo mohl využít náhradní možnost úhrady. Hotovostní platbu ale nemocnice pacientům podle webových stránek doporučuje pouze výjimečně. O náhradu za neplatné kupony pak lze podle ředitele v odůvodněných případech zpětně žádat.

O bezplatné výměně kuponů jako v Hradci Králové, vracení nepoužitých jako ve Slaném nebo úhradě prostřednictvím SMS jako v Hořovicích či Praze se v Orlickoústecké nemocnici v souvislosti s regulačním poplatkem neuvažuje.