ÚSTÍ NAD ORLICÍNapuštěné kruhové nádrže a funkční potrubní přepojení na jedné straně, hluboká zející jáma a nákladní automobily s bagrem na straně druhé. Tak v současné době vypadá situace na právě rekonstruované čistírně odpadních vod v Ústí nad Orlicí.

Květnem zde zahájila další fáze prací, které na stavbu vrátily těžkou techniku a stavební dělníky. Díky tomu mohla nastat další etapa výstavby, tedy budování nové oběhové aktivace. Bude oválná, s délkou 65 metrů. Úplně ustoupit jí musejí dosavadní dvě kulaté dosazovací nádrže a nádrž aktivizační. Čekají na demontáž. Zatímco na jedné straně stavby se bagruje a bourá, na druhé straně se renovují objekty, které zůstanou zachovány.  Jsou to především vyhnívací nádrže v pravé zadní části stavby, na nichž se intenzívně pracuje.

První z nich už uvnitř prošla sanací a chystá se na vystrojení potrubím. Hotová už je také čepice, kterou se nádrž přikryje. V úterý 7. května ji dělníci opatřovali finálním nástřikem. Technologicky se podle Bronislava Hány stavba přesunula do druhé poloviny. Zprovozněná a kompletně vystrojená už je čerpací stanice na kanalizaci, nově funguje hrubé předčištění, lapák písku i dešťová zdrž a funkční jsou také dvě nové dosazovací nádrže, z nichž jedna je ve stádiu komplexních zkoušek a jedna v provozu.

[serialposts]