ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Dopravní studie, která byla prezentována na červnovém zasedání zastupitelstva, navrhovala otočení stávajícího směru provozu v ulici T. G. Masaryka. Změna se měla dotknout úseku ve směru jízdy od Hernychovy vily k finančnímu úřadu. Proti této možnosti protestovali obyvatelé, vlastníci nemovitostí a obchodů v dotčené lokalitě.

Vedení města se proto s odpůrci řešení sešlo. První dvě varianty podpořila Komise pro urbanismus, architekturu a regeneraci městské památkové zóny, zejména pro obchodníky však byly obě nepřípustné. Obávali se vylidnění centra města a s tím spojeného úbytku zákazníků. Zatím poslední verze vyhověla připomínkám odpůrců. Směr jízdy by měl být zachován tak, jak je tomu již několik let. V rámci třetí schůzky se diskutovalo o počtu parkovacích míst a dalších tématech. V doposud nejproblematičtějším bodu však obě strany nalezly shodu. Další postup bude projednávat zastupitelstvo města, které musí revokovat původní usnesení.

Pokud bude současná podoba návrhu schválena, budou následovat nutné administrativní kroky vedoucí k zahájení stavby, jež je plánováno na příští rok. O osudu návrhu, který počítá mimo jiné také s kruhovým objezdem namísto křižovatky ulic T. G. Masaryka, Čs. armády a Jilemnického v úseku „U Bubeníka“ a po demolici objektu bývalého „zverimexu“ také s novým parkovištěm, rozhodnou zastupitelé v prosinci.