ČESKÁ TŘEBOVÁ, ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Shodli se na tom správci městských komunikací v České Třebové i Ústí nad Orlicí. Zima sice sněhem mimořádná nebyla, zmírňování a odstraňování jejich následků si ale vyžádalo stejné, nebo i vyšší náklady než loni.

Naopak stejně, nebo méně rozbité jsou silnice, respektive kritické úseky, které při zimní údržbě nejvíce trpí. Letošní rychlé střídání extrémních teplot jim vůbec nepřidalo. A tak například ulice Semanínská, Kozlovská nebo Na Kopečku v České Třebové nebo ČSA a Tvardkova v Ústí nad Orlicí jsou opět plné děr. Česká Třebová má na jejich opravu přichystaných o 400 tisíc více, Ústí nad Orlicí celkově zhruba půl milionu.

Podobně letošní zimu vidí i krajští cestáři. Ti sice evidují celkově nižší počet výjezdových dnů než loni, charakter zimy a zvýšené náklady na posyp a pohonné hmoty ale zachovají náklady na úrovni loňského roku, tedy zhruba na 12 milionech korun. I když se všichni správcové snaží největší poškození silnic i v zimě provizorně opravovat nebo alespoň na ně řidiče značkami upozorňovat, na odškodňování následků na výmolech jsou připraveni nést zodpovědnost. Přihlásit se o nárok lze u příslušného správce komunikace. Komplexnější opravu silnic silničáři slibují v polovině dubna.