ŽAMPACH – O Tomáši Rybičkovi z Domova pod hradem Žampach a jeho malířských úspěších jsme už několikrát informovali. Naposledy tomu bylo letos v létě v souvislosti se stálou výstavou, kterou mu v prostorách Nového zámku u Lanškrouna zřídila tamní kastelánka.

Do podzimu otevíral Tomáš svou další stálou expozici v muzeu kuriozit v Pelhřimově. Za více jak 200 namalovaných obrázků dostal také právo být zapsán v České knize rekordů v kategorii handicapovaných. Nominovalo ho tam vytvoření českého rekordu v „Malování hlavou“.

Další malířovou novinkou je pohlednicové PF s rybou. Vytisknout ho nechala kastelánka rudoltického zámečku, stejně jako před rokem, kdy z výběru jeho obrázků vznikl vánoční pohlednicový soubor. Tomáš přeje štěstí do nového roku hned dvojnásobně, protože se mu podařilo nakreslit dvě ryby v sobě. K zakoupení je malířovo PF pouze u stánku na českotřebovském nádraží. Zatím poslední Tomášovou kresbou je dominanta Pelhřimova, která také v originále visí v jeho stálé expozici v muzeu kuriozit. Kromě malování je Tomáš také aktivním členem hudebního souboru Barbušáci, vozí medaile za závody v bocce a nevyhýbá se ani kulturním a společenským akcím v rámci domova i mimo něj.