LETOHRAD – „Společně pro region“ je název projektu, který se téměř rok připravoval ve městě Letohrad ve spolupráci s významnými zaměstnavateli regionu. Na střední průmyslové škole odstartoval motivační program, který studentům zajistí stipendium a zaručí práci. Smlouva je podle zástupce hospodářské komory unikátní v kraji a je konkrétním projevem podnikatelů k dalšímu rozvoji regionu. Podpisem dohod také startuje motivační program školy k získání stipendií.

Studenty do něho nominuje prospěch a docházka za 1. pololetí letošního roku. Dosáhnout mohou až na 2000 korun, a to i v následném studiu. V podobném duchu probíhá podpora na VOŠ a SŠ technické v České Třebové. Podle ředitele Milana Kmenta dlouhodobě spolupracují s celkem 17 zaměstnavateli a studenti maturitního oboru elektrotechnika stipendia čerpají 5 let. Další stipendia by chtěla škola žákům vyjednat od nového školního roku.

Zájem projevil českotřebovský výrobce lokomotiv, který dosud podporuje praktickou výuku oborů elektromechanik a zámečník. Stipendii by mohl podpořit obory strojní mechanik a elektrikář nebo mechanik-elektrotechnik. V Lanškrouně budou podnikatelé zástupce škol o podpoře technických předmětů informovat ve středu 22. ledna.