DLOUHÁ TŘEBOVÁ – Stavba století, tak se někdy říká 10 metrů vysoké a 411 metrů dlouhé železniční estakádě ve Dlouhé Třebové. Byla budovaná v rámci druhé etapy opravy koridoru a zprůjezdnění se dočkala od července roku 2003. Obrovský ocelovo-betonový most měl překlenout údolí vedle stávající železniční trati.

Důvodem bylo narovnání oblouku mezi stanicí Dlouhá Třebová a Odbočkou Parník a dále plánovaná vyšší rychlost. Jako nejzásadnější stavba celého koridoru  začalo budování v červenci roku 2002. Kvůli přeložce trati musely na zelené louce vyrůst nosné pilíře pro celkem 10 polí mostu. Stavělo se v rámci opravy koridoru, a to celých 20 měsíců. Na jílu a v místech dřívějšího rybníku, což si vyžádalo speciální postupy. Vůbec první pravidelný vlak projel po nové estakádě 23. července 2003. Předcházely tomu náročné zátěžové zkoušky do rychlosti 120 km/hod. Po čtyřech měsících a za provozu, je následovala zkouška další, a to až do rychlosti 160 km/hod.

Jelikož výsledky dopadly dobře, skončil po 154 letech na stávající železniční trati provoz. Trať byla snesená, část původního náspu v oblasti silnice do Dlouhé Třebové odtěžena a původní most zbourán.  Po 10 letech provozu už málokdo vzpomene, kudy původní železniční trať vedla. O dva roky později přitáhla estakáda pozornost znovu. A to v souvislosti s rekordem, o který se pod ní v zimě roku 2005 pokusili českotřebovští hasiči. Se sněhulákem, vysokým bez klobouku bezmála 9 metrů, se tenkrát dostali až do české Knihy rekordů.