ČESKÁ TŘEBOVÁ – Na radnici v České Třebové se sešli veteráni z válečných misí se zástupci města. Společně probrali řadu témat a vojáci se v závěru podepsali do pamětní knihy.

Zástupci vedení města Česká Třebová se sešli s vojáky, účastníky zahraničních misí, aby jim vyjádřili poděkování za jejich působení v zahraničí. “My jsme si dovolili po dlouhé době oslovit všechny účastníky zahraničních misí a vůbec veterány, kteří žijou mezi námi a  v podstatě se vůbec o nich neví,” řekl starosta města Jaroslav Zedník.

Ze setkávání válečných veteránů s vedením města by mohla stát tradice.  “My jsme to setkání koncipovali na dvě skupiny, aby tu nebylo moc lidí, aby spíš to bylo takový přátelský posezení, takže teď se nás tady sešlo 10 a na příští setkání, které bude do měsíce, budeme mít dalších 10 lidí,” sdělil starosta města Jaroslav Zedník.

Jedním z návštěvníků českotřebovské radnice byl četař Daniel Klacl, který působil na dvou misích v Afghánistánu a na jedné v Iráku. “Nepocítil jsem, že by mě to nějak ovlivnilo. S mým životem, je to moje práce. Moje práce mě naplňuje, takže nemám s tím problém, žiju tak, jak jsem žil před tím.  Nadrotmistr Petr Karlík byl čtyři měsíce v Iráku. “Byl jsem v družstvu, který mělo na starosti vstup na základnu v Basře na letiště a střežili jsme letiště. Byl jsem ve funkci zástupce velitele družstva,” sdělil Petr Karlík.

Služba v současné profesionální armádě někdy přináší i účast právě na zahraničních misích. “To si jako člověk nevybírá, prostě když člověk slouží v armádě a přijde rozkaz, tak prostě se jde sloužit tam, kde stát potřebuje, takže třeba konkrétně u tej Basry,” sdělil Petr Karlík.

V závěru schůzky vojáci obdrželi z rukou zástupců vedení města ocenění, drobné dárky a podepsali se do pamětní knihy.